Ruská pravoslavná církev o teologickém dialogu ve Vídni

23.9.2010 

Vídeňských jednání Smíšené teologické katolicko-pravoslavné komise se účastní také nejpočetnější - ruská - pravoslavná církev. Na čele tříčlenné delegace stojí metropolita Hilarion Alfjejev, který je předsedou oddělení moskevského patriarchátu pro vnější kontakty. Jeho zástupce je igumen Filip Rjabich uvedl pro agenturu Interfax, že ?nejkomplikovanějším tématem v katolicko-pravoslavných vztazích je chápání služby římského biskupa. Pro katolíky je to však klíčová otázka.?

?To že papež má všeobecnou jurisdikci, odporuje pravoslavné teologii ? řekl dále igumen. Pravoslavná církev zachovává jednotu ve víře i struktuře, ale skládá se z různých místních církví. Úkolem naší delegace je dbát na to, aby se v závěrečném dokumentu z jednání smíšené komise objevilo stanovisko ruského pravoslaví bez jakýchkoli nedorozumění, dvojznačností, ústupků, chybných interpretací a svatokrádežného chápání služby římského biskupa? ? řekl představitel moskevského patriarchátu.

Igumen Filip Rjabich zdůraznil, že ?katolíci dlouhou dobu nechtěli diskutovat o otázce papežského primátu. Teprve Jan Pavel II. a potom Benedikt XVI. se rozhodli posoudit tento problém společně s pravoslavnými?. O. Rjabich to pokládá za projev vstřícnosti katolické strany ve vzájemných vztazích.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.