Vatikánský mluvčí ve Financial Times vysvětluje ?kauzu? vatikánské banky

23.9.2010 

V dnešním internetovém vydání britských Financial Times byl zveřejněn dopis tiskového mluvčího Svatého stolce, který vysvětluje, že celá kauza ?údajného praní peněz vatikánskou bankou?, která se objevila začátkem týdne, je pouhým ?nedorozuměním?, které se postupně objasňuje.

O.Lombardi dále poukazuje na to, že v médiích ?jsou šířeny nepřesné informace? a podotýká, že tzv. Institut pro náboženská díla (IOR) není bankou v běžném smyslu slova?, nýbrž institut, který spravuje majetek katolických institucí, zabývajících se náboženskou a charitativní činností na mezinárodní úrovni, sídlí na území městského státu Vatikán a je mimo jurisdikci a dozor různých národních bank?. Tento ?zvláštní statut Institutu,? píše v článku O. Lombardi, ?vyžaduje zařazení do mezinárodního finančního systému, což si žádá celou řadu dohod, zejména ve světle normativ stanovených Evropskou unií pro prevenci proti terorismu a praní kapitálu, aby mohl být Svatý stolec zařazen na tzv. White list. Právě o to ? tedy o ?absolutní transparentnost aktivit Institutu ? usiluje jeho předseda Gotti Tedeschi již od prvního dne svého jmenování a to s plnou podporou nejvyšších vatikánských představitelů,? čteme v dopise O.Lombardiho.

Důkazem toho jsou ?probíhající intenzivní a plodné kontakty? s Italskou národní bankou, Evropskou unií a dalšími mezinárodními organizacemi (OECD a GAFI). Právě tyto jasné kroky a dobrá vůle jsou důvodem, překvapení a údivu státního sekretariátu, jimiž reagoval na postup římské prokuratury. ?Povaha a účel operací, které jsou předmětem vyšetřování ? poznamenává vatikánský tiskový mluvčí ? mohly být objasněny velice snadno a rychle, vzhledem k tomu, že se týkaly pokladních operací, jejichž plátcem a příjemcem je samotný Institut pro náboženská díla?.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.