Benedikt XVI.: Návštěva ve Velké Británii mne utvrdila, že Evropa má křesťanskou duši

22.9.2010 

Na svatopetrském náměstí se sešlo přibližně 10 tisíc lidí, aby se vyslechli pravidelnou katechezi Benedikta XVI., který v ní bilancoval v neděli skončenou návštěvu Velké Británie. Benedikt XVI. svou promluvu zakončil takto:

?Drazí bratři a sestry, touto svou návštěvou ve Spojeném království, jsem jako vždy chtěl povzbudit především katolické společenství, povzbudit jej k neúnavné práci na obraně neměnných morálních pravd, které byly převzaty, osvíceny a potvrzeny evangeliem a tvoří základ opravdu lidské, spravedlivé a svobodné společnosti. Měl jsem také v úmyslu mluvit k srdci všech obyvatel Spojeného království, nikoho nevyjímaje, o opravdové realitě člověka, jeho nejhlubších potřebách a jeho posledním údělu. Když jsem se obracel k občanům této země, křižovatky kultur a světové ekonomiky, měl jsem na mysli celý Západ, vedl jsem dialog za pomocí argumentů této civilizace a předával nadčasovou novost evangelia, kterou je prostoupen. Tato apoštolská cesta mne utvrdila v mém hlubokém přesvědčení, že dávné národy Evropy mají křesťanskou duši, která tvoří jediný celek spolu s ?nadáním? a dějinami jednotlivých národů, a církev nepřestává pracovat na tom, aby tato duchovní a kulturní tradice byla neustále živá.
Blahoslavený John Henry Newman, jehož postava a spisy si stále uchovávají podivuhodnou aktuálnost, si zasluhuje, aby byl uznán ode všech. Kéž je oporou úmyslům a úsilí křesťanů při ?šíření Kristovy vůně všude, aby celý jejich život byl pouze odrazem Jeho života?, jak moudře napsal ve své knize
Vyzařovat Krista.?

PLNÉ ZNĚNÍ PROMLUVY Benedikta XVI. je ZDE

Na závěr audience pak Benedikt XVI. obrátil pozornost k aktuální ekumenické události:

?Tento týden se koná ve Vídni plenární zasedání Smíšené mezinárodní komise pro teologický dialog mezi katolickou a pravoslavnou církví. Tématem nynější studijní fáze je role římského biskupa ve společenství univerzální církve se zvláštním důrazem na první tisíciletí křesťanských dějin. Poslušnost vůli Pána Ježíše a zvážení velkých výzev, před nimiž křesťanství dnes stojí, nás zavazují k seriózní snaze o opětovné nastolení plného společenství mezi církvemi. Vybízím všechny, aby se intenzivně modlili za jednání této komise a za stálý rozvoj a upevnění pokoje a svornosti mezi pokřtěnými, abychom mohli dávat světu stále autentičtější evangelní svědectví.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.