Pozdrav lidu Walesu

18.9.2010 

Benedikt XVI. po mši sv., Westminster Cathedral

Benedikt XVI. po mši sv., Westminster Cathedral Vážený bratře Mons. Regane,

děkuji vám za vřelé přivítání jménem věřících Walesu. Jsem šťasten, že mám tuto příležitost ocenit tento národ s jeho starobylou křesťanskou tradicí, posvětit mozaiku svatého Davida, patrona waleského lidu, a zapálit svíci u sochy Naší Paní z Kardiganu. Svatý David byl jedním z velkých světců šestého století, zlatého věku světců a misionářů těchto ostrovů, a proto se stal zakladatelem křesťanské kultury, která tvoří základy moderní Evropy. Davidova kázání byla prostá, ale hluboká. Slova, která pronesl k mnichům, když umíral, zněla: ?Buďte šťastní, zachovejte víru a dělejte malé obyčejné věci?. Právě malé obyčejné věci odhalují naši lásku k tomu, který nás miloval jako první (srov. 1 Jan 4,19), a sjednocují lidi ve společenství víry, lásky a služby. Kéž poselství svatého Davida v celé své prostotě a bohatství i nadále zaznívá v dnešním Walesu a přitahuje srdce jeho lidu k obnovené lásce ke Kristu a jeho církvi.

Ve svých staletých dějinách se lid Walesu vyznačoval svou úctou k Matce Boží. Dokazují to nesčetná místa zvaná ve Walesu ?Llanfair? ? Mariin kostel. Chystám se zapálit svíci stojící u Naší Paní a modlím se, aby se nadále přimlouvala u svého Syna za všechny muže a ženy Walesu. Kéž světlo Kristovo i nadále vede jejich kroky a utváří život a kulturu jejich národa.

Během této návštěvy jsem bohužel nemohl navštívit Wales. Ale doufám, že tato nádherná socha, která se nyní vrátí zpět do národní svatyně Naší Paní z Kardiganu, bude trvale připomínat hlubokou lásku papeže k waleskému lidu a jeho neustálou blízkost v modlitbě i ve společenství církve.
Bendith Duw ar bobol Cymru! Ať Bůh žehná lid Walesu!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.