Protikřesťanská agrese v Indii jako odpověď na profanaci Koránu v USA

14.9.2010 

Ve dvou indických státech, Kašmíru a Paňdžábu, sousedících s Pákistánem pokračují antikřesťanské pogromy. Byl spálen kostel a křesťanská škola. Na nevinných křesťanech tak islámští extrémisté uskutečňují pomstu za akt profanace Koránu, ke kterému došlo minulou sobotu ve Spojených státech. Události v Kašmíru se pojí také se separatistickými aspiracemi místních muslimů. Včera bylo v důsledku střetu manifestantů s policí zabito nejméně 17 osob.

Žhářský útok na budovu křesťanské školy byl spáchán v kašmírském městě Tangmargu. Škola patřila do sítě vzdělávacích institucí, která založila vůbec první osvětové středisko v tomto regionu již v polovině 19. století. Protikřesťanské pogromy byly součástí další vlny demonstrací, které probíhají v Kašmíru. Jejich účastníci nosili transparenty s proti-indickými hesly. V důsledku střetu s policií zahynulo v tomto indickém regionu během posledních třech měsíců téměř 90 osob.

Ve městě Malerkotla na severu Indie ve státě Paňdžáb muslimští extrémisté podpálili kostel. Většinu obyvatel tam tvoří muslimové a došlo tam také k pouličním rozmíškám. Manifestanti nosili hesla zaměřená proti USA a dožadovali se náboženské svobody v tomto regionu. Klid v městě nastal teprve poté, co vláda posílila oddíly policie. Umírnění muslimští a křesťanští představitelé společně vyzývali k zachování náboženské harmonie. Mezitím došlo k dalšímu incidentu v průmyslovém městě Ludhiana, kde byla policie nucena zasáhnout proti muslimským demonstrantům a zabránit jejich žhářským útokům na křesťanský kostel.

Protikřesťanské pogromy v Indii odsoudil rozhodně také Apoštolský stolec. Sekretář Papežské rady pro mezináboženský dialog prohlásil, že muslimští agresoři porušují nejzákladnější náboženské zásady. Takovéto akty násilí postrádají jakýkoli smysl, protože jsou namířeny proti nevinným, zdůraznil arcibiskup Pier Luigi Celata.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.