Papež: Je třeba sledovat vztahy státu a náboženství nejen vzhledem ke křesťanství

13.9.2010 

Bůh, rodina, biotechnologie a média, to byly stěžejní body promluvy Benedikta XVI. k novému velvyslanci Spolkové republiky Německo při Svatém stolci, Walteru Jürgenovi Schmidovi, který dnes dopoledne předal papeži své pověřovací listiny.

Benedikt XVI. varoval před přesvědčením, že ?Bůh nemá svou vůli a že dobro a zlo tudíž nejsou rozlišitelné?. Přijme-li to člověk za své, ?ztratí svou morální a duchovní sílu?. Sociální jednání pak ke škodě společnosti ovládnou osobní zájmy a mocenské kalkuly. Věřící jsou povoláni pozitivním a kritickým způsobem sledovat vztahy mezi státem a náboženstvím a to nejenom vzhledem ke křesťanským církvím, které měly dosud největší váhu. Je třeba znovu přilnout k náboženství způsobem, kterým se v minulosti vyznačovali lidé víry a mučedníci. Benedikt XVI. v té souvislosti varoval před rostoucími snahami odstranit ze společnosti křesťanský koncept manželství a rodiny. Legislativní snahy, které chtějí valorizovat alternativní modely života párů a rodin, mohou totiž oslabit principy přirozeného práva a tak relativizovat celou legislativu a vnést zmatek mezi společenské hodnoty.

Druhé téma promluvy se týkalo nových možností biotechnologie a lékařství, které nás ?někdy přivádějí do situací složitých jako chůze po ostří nože?. Je třeba důkladně studovat, které metody člověku pomáhají a které jím manipulují, narušují jeho integritu a důstojnost. ?Pokud začneme uvažovat - jako se to často děje už v lůně matky ? zda je život hoden, aby byl žit, anebo ne, nebude nakonec ušetřena žádná fáze života, tím méně stáří a nemoc?, varoval papež.

Co se týká budování společnosti a významné role sdělovacích prostředků, Benedikt XVI. zdůraznil, že podstatným prvkem je ?věrnost pravdě?, a připomněl, jak velké problémy napáchá, když se k jednotlivým zprávám začnou vyjadřovat významné osobnosti, aniž by si před tím ověřili jejich pravdivost.

Papež také připomněl nadcházející beatifikace kněží mučedníků nacistického režimu. V neděli 19. září to bude Gerhard Hirschfelder z Münsteru a v průběhu příštího roku: Georg Häfner, Johannes Prassek, Hermann Lange a Eduard Müller. S posledními třemi bude připomenut i jejich přítel evangelický pastor Karl Friedrich Stellbrink.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.