Benedikt XVI.: Biskupskou službu nelze uchopit ve světských kategoriích

11.9.2010 

Biskupskou službu nelze uchopit ve světských kategoriích. Je to služba lásky, v níž biskup musí být po Kristově vzoru připraven být služebníkem všech až k oběti vlastního života. Benedikt XVI. o tom mluvil před účastníky kurzu pro nově jmenované biskupy, který pravidelně pořádá Kongregace pro evangelizaci národů. Jak papež připomněl, cílem setkání je mimo jiné vyznat víru u hrobu svatého Petra, zažít kolegialitu spolubratří a posílit společenství s Petrovým nástupcem.

Mezi problémy, s nimiž se noví biskupové budou potkávat, zmínil papež různé formy chudoby a pronásledování pro víru. ?Vaším úkolem je živit v lidech naději a sdílet jejich těžkosti. Inspirujte se Kristovou láskou, která se projevuje pozorností, vlídností, soucitem, vstřícností, pohotovostí, zájmem o problémy lidí a připraveností nasadit za ně život.?

Biskup má svým životem napodobovat kénosis Krista, chudého a pokorného služebníka. Tomu ovšem nelze dostát bez častého pobývání v Boží přítomnosti v modlitbě a v adoraci. Právě k tomu a především k tomu je Pastýř povolán, zdůrazňuje Benedikt XVI. Stejně podstatná je role biskupa jako služebníka Božího Slova, ?které je jeho skutečnou silou?. ?Kdo jsou povolání kázat musí věřit v Boží sílu, jež vyvěrá ze svátostí a provází je v úkolu posvěcovat, vést a hlásat; musí věřit a žít podle toho, co hlásají a slaví,? řekl papež novým biskupům. V závěru promluvy je Benedikt XVI. povzbudil, aby v různých sociálních kontextech svých nezřídka minoritních komunit, ukazovali spásnou sílu evangelia:

?Nesmíte se poddat pesimismu a malomyslnosti, protože Duch Svatý církev vede a svým mocným dechem jí dá odvahu vytrvat a také hledat nové způsoby evangelizace, aby vešla i do prostředí dosud uzavřených. Křesťanská pravda, hlásající přesvědčivě, že Kristus je jediným Spasitelem celého člověka a všech lidí, je přitažlivá a přesvědčivá právě proto, že odpovídá na hluboké potřeby lidské existence. Toto hlásání zůstává dnes platné stejně jako v počátcích křesťanství, kdy došlo k prvnímu velkému misijnímu šíření evangelia.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.