Předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů k nadcházející papežově cestě

9.9.2010 

Předseda papežské rady pro podporu jednoty křesťanů, mons. Kurt Koch zveřejnil krátké sdělení o ?mimořádném ekumenickém významu? nadcházející apoštolské cesty Benedikta XVI. do Spojeného království Velké Británie ve dnech 16. až 19. září. Mons. Koch na dnešní tiskové konference zdůraznil, že návštěva ?potvrdí výsledky intenzivních kontaktů mezi katolíky a ostatními křesťany, ke kterým došlo v uplynulých letech, a poslouží k lepšímu poznání pokroku i obtíží, spojených s hledáním jednoty mezi křesťany?. Předseda zmíněné Papežské rady neskrývá, že ve vztazích mezi anglikány a katolíky existují ?neshody historické i aktuální?, ale upozorňuje na to, že problémy je třeba ?chápat v širším kontextu křesťanského svědectví katolíků a anglikánů?.

Mons. Koch podtrhává význam chystaného setkání papeže s arcibiskupem z Canterbury v Lambeth Palace a následnou modlitbu ve Westminsterském opatství u hrobu svatého Eduarda III. Vyznavače, ?světce, který je ctěn oběma tradicemi?. Také beatifikace kardinála John Henry Newmana je pozitivním momentem pro ekumenické vztahy a to i přesto, že kard. Newman ?nalezl v katolické církvi osobní cestu k plnosti víry?, protože i poté si vždycky zachovával uznání vůči anglikánské církvi, kterou pokládal za ?nástroj Prozřetelnosti a velkého požehnání, kterého se mu dostalo?. Mons. Koch v souvislosti s tím připomněl slova kard. Newman z jeho Apologie, kde píše, že katolíci v jeho vlasti mají vůči anglikánům vždycky zaujímat postoj ?ochoty k pomoci a podpoře? a že mají společně pracovat na ?hlásání křesťanských principů a křesťanského učení?, což platí plně i v dnešní době.

?Témata apoštolské cesty Svatého otce do Spojeného království jsou předmětem zájmu a mají důležitost pro celou britskou společnost a vroucně si přeji, aby tyto nejhlubší a skutečné aspekty návštěvy nebyly zatemňovány zdůrazňováním elementům, kteří se netýkají účelu samotné návštěvy.?

Říká v závěru mons. Koch, předseda Papežské rady pro podporu jednoty křesťanů před nadcházející cestou Benedikta XVI. do Velké Británie.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.