Vatikánská knihovna znovu otevřena 20. září

7.9.2010 

Tento měsíc bude pro vědeckou obec znovu otevřena Vatikánská apoštolská knihovna. Po třech letech rekonstrukčních a restauračních pracích budou její prostory zpřístupněny 20. září, kdy bude výjimečně otevřena i pro širší veřejnost, aby se seznámila s dějinami a funkcí této starobylé instituce, založené roku 1451. Prefekt Vatikánské knihovny, mons. Cesare Pasini, řekl vatikánskému rozhlasu, že po úspěšném završení všech prací, čekají studovna i archivy už jen na návrat odborné veřejnosti:

?Čekáme a myslíme si, že badatelé budou spokojeni a že jim dokážeme poskytnout to, co hledají: klid ke studiu, organizovanost a kvalitu služeb, zkrátka všechno, co je třeba k dobrému fungování knihovny. V souvislosti se zahájením provozu knihovny proběhne také zvláštní výstava v křídle kolonády Karla Velikého na svatopetrském náměstí. Bude otevřena 10. listopadu a potrvá do konce ledna příštího roku. Smyslem výstavy je umožnit širokému publiku, aby si udělalo přehled o rozsahu služeb, katalogizaci a dalších podrobnostech chodu knihovny. Každý návštěvník bude mít také možnost osobně si prolistovat některé rukopisy, jak je to běžné pro odbornou veřejnost. Hlavním aspektem vatikánské apoštolské knihovny je její univerzálnost a řekl bych pomoc poskytovaná kultuře, protože uchovává a zpřístupňuje poklady dnešku i zítřku. Je to pomoc, která umožňuje kultuře, aby tyto poklady byly studovány, používány a zkoumány, a aby mohla být nalezena nějaká další částečka pravdy. Pravd je mnoho: historické pravdy, pravd týkající se konkrétních věcí. Tyto malé pravdy jsou součástí oné velké pravdy o světě a o Bohu.?

Říká mons. Pasini, prefekt Vatikánské apoštolské knihovny v souvislosti jejím znovu otevřením pro odbornou veřejnost, které proběhne 20. září.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.