Nový generální představený dominikánů je Francouz

6.9.2010 

Dominikáni mají od včerejška nového generálního představeného. 290. generální kapitula řádu bratří kazatelů zvolila 86. nástupcem sv. Dominika dosavadního francouzského provinciála, o. Bruna Cadoré OP.

Nový generální představený se narodil v Le Cruseot 14. dubna 1954. K dominikánům vstoupil po ukončení studia medicíny a první sliby složil 28. září 1980. Po ukončení noviciátu pracoval dva roky na Haity jako organizátor lékařské pomoci. Kněžské svěcení přijal 28. září 1986 v Lille. Po určitou dobu dohlížel na formaci mladých řeholníků. V roce 1992 získal doktorát z morální teologie. Je uznávaným odborníkem v oblasti bioetiky. Od roku 2001 stál v čele francouzské provincie řádu bratří kazatelů.

Mezi nejdůležitější úkoly nového generála dominikánů bude příprava 800. výročí potvrzení řádu Svatým stolcem. Kromě toho před ním stojí široký okruh problémů řeholního života v 21. století, jako je individualismus a relativismus. Jak uvedl pro náš rozhlas o. Stanislaw Tasiemski OP, ve své první promluvě po zvolení sliboval spolubratřím, že je připraven plně se řídit konstitucemi řádu a ustanoveními probíhající kapituly, která bude zasedat do 21. září.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.