Poselství účastníků kongresu asijských katolických laiků Benediktu XVI.

6.9.2010 

V katedrále jihokorejského hlavního města včera skončil Kongres katolických laiků v Asii. Závěrečné bohoslužbě předsedal arcibiskup Soulu, kardinál Nicholas Cheong Jinsuk. Kongres organizovala Papežská rada pro laiky a jeho účastníci napsali závěrečné poselství a list Benediktu XVI., kterým mu děkují, za pozornost, kterou věnuje Církvi v Asii.

?Žijeme ve složité době, téměř všude se zdá, že Církev jde proti proudu a máme strach, že ztroskotáme. Ale Kristus a Papež stojí pevně u kormidla, řídí loďku mírně a klidně, nesou tíhu Kříže a přibližují nás Bohu.? Tento obraz načrtávají účastníci kongresu v dopise Svatému otci.
?Svatosti byli jsme pohnuti Vaším otcovským citem a Vaší blízkostí, hmatatelnými znameními univerzální služby a neúnavné misionářské péče Petrova nástupce? I když jsme součástí společnosti, která prožívá hluboké změny jsme si vědomi našeho přínosu k budování křesťanského společenství, našeho povolání k lásce pro dobro všech v Asii.? Dopis je zakončen žádostí, aby Svatý otec v modlitbě pamatoval na všechny hrdinné svědky víry na tomto kontinentě, na rodiny, sdružení a hnutí, kteří tu s nadějí a láskou hlásají Slovo Boží.

Vědomí role katolických laiků také vyvěrá ze závěrečného poselství Kongresu: ?Jsme malé stádce, které netrpí komplexy nebo strachem z toho, že je menšinou. Nechceme se schovávat za zdmi kostelů, cítíme se povoláni být solí a světlem asijského kontinentu.? Proto katoličtí laici dále připomínají: ?Chceme být aktivními protagonisty života místní církve ve společenství s našimi biskupy?, protože ?je nás málo, ale zároveň jsme přítomni všude, pohnuti láskou ke všem bratřím v Asii, bez výjimek a diskriminace. Jsme hrdí na bohatství našich starobylých kulturních tradic a chceme sdílet naší víru v Ježíše Krista, jenž naplněním každé lidské touhy.?

Ano, Asie zažívá proces nebývalého růstu a sociálních, ekonomických a demografických změn. Ale stále je třeba čelit problémům ochrany svobody, spravedlnosti, solidarity a rozvoje lidštějších životních podmínek. Závěrečné poselství Kongresu katolických laiků v Asii proto považuje přínos křesťanů pro dobro tohoto kontinentu za ?jedinečný a podstatný?.
Proto se katolíci snaží obnovit vlastní úsilí dělit se ve společnosti o svou křesťanskou zkušenost. ?Nejde o marketingovou strategii nebo fanatický proselytismus, ale o jednoduchý plod setkání s Ježíšem?, které přirozeně dává vytrysknout touze přinést tuto milost ostatním.? Také tváří v tvář mučedníkům, obětem fundamentalismu, pronásledovaných pro víru ? povzbuzuje poselství ? je potřeba najít odvahu, nechat se okouzlit Kristem, naslouchat jeho Slovu, a tak se stát ?nepostradatelným spolupracovníkem v životě Církve? a připravovat ve společnosti nové cesty evangeliu.
?Jsme nositeli nejvyššího dobra pro dnešní i zítřejší lid Asie?, uzavírá závěrečné poselství Kongresu, a ?jsme zváni sdílet s ostatními velký poklad, kterým je Ježíš Kristus?.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.