V Gruzii byl otevřen katolický seminář

9.3.2004 

Nadějné signály přicházejí z katolického společenství v Gruzii. Latinský apoštolský administrátor, biskup Giuseppe Pasotto, založil diecézní seminář a teologický institut v Tbilisi. V současné době se ke kněžství připravuje 7 místních seminaristů.

Křesťanská tradice této asijské republiky sahá až k apoštolu Ondřejovi. Tbilisi bylo po mnoho století sídlem 5. pravoslavného patriarchátu. Katolická menšina se dělí do tří obřadů: vedle římsko-katolíků jsou v Gruzii ještě věřící arménského a chaldejského ritu. Římskokatolické společenství čítá asi 50 tisíc věřících, 20 kněží a 7 ženských řeholních komunit. Kněží jsou většinou Poláci nebo Italové. Jediný domorodý katolický kněz P. Zurab Kakachsvhivili se nedávno vrátil z formace v Polsku.

Gruzínská církev má plné ruce práce: připravuje kompletní vydání misálu v gruzínštině, pořádá katechetická setkání, ale angažuje se také na sociálním poli. Zřídila gynekologickou poradnu pro těhotné ženy, charita každý den podá 460 teplých jídel potřebným a má dokonce vlastní pekárnu. ?Mnoho cizích velvyslanectví a i jiných úřadů k nám chodí kupovat chléb, sladkosti a dorty,? říká hrdě ředitel charity, P. Witold Szulczynski, SDB.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.