Benedikt XVI. o papeži Lvu XIII.: Bez komplexů se vyrovnal s otázkami současnosti

5.9.2010 

Benedikt XVI. dnes dopoledne navštívil rodiště papeže Lva XIII. Několika tisícům věřících, kteří se účastnili mše sv. na zdejším náměstí, papež v homilii připomněl duchovní dary, které po sobě Lev XIII. zanechal. ?Byl především mužem velké víry a hluboké zbožnosti, což zůstává ? jak dodal - neustále základem všeho pro každého křesťana, včetně papeže.? Svatý otec poukázal na nepřehlédnutelný přínos Lva XIII. k sociálnímu učení církve:

?Desítky a desítky světců a blahoslavených totiž na konci 18. a na začátku 19. století hledaly a s fantazií lásky se vydávaly rozmanitými cestami uskutečňování evangelního poselství v rámci nových sociálních realit. Tyto iniciativy, oběti a reflexe těchto mužů a žen nepochybně připravily terén pro Rerum novarum a další sociální dokumenty papeže Pecciho. Již v době, kdy byl apoštolským nunciem v Belgii, pochopil, že sociální otázce bylo možné čelit pozitivně a účinně cestou dialogu a prostředkování. V době úporného antiklerikalismu a zavilých protipapežských manifestací dovedl Lev XIII. vést a podporovat katolíky na cestě konstruktivní a obsahově bohaté účasti, pevné ve svých principech a schopné otevřenosti. Hned po Rerum novarum došlo v Itálii a v dalších zemích k opravdovému rozmachu iniciativ: sdružení, zemědělské a řemeslnické spořitelny, noviny, ? Velmi starý, ale moudrý a prozíravý papež tak mohl do 20. století uvést omlazenou církev se správným postojem k řešení nových výzev. Tento papež byl ještě politicky a fyzicky ?vězněm? Vatikánu, ale ve skutečnosti už svým magisteriem představoval církev schopnou vyrovnat se bez komplexů s velkými otázkami současnosti.?

PLNÉ ZNĚNÍ HOMILIE Benedikta XVI. je ZDE

Po skončení mše svaté se papež vrátil zpět do Castel Gandolfa, kde s menším zpožděním pronesl svou polední promluvu před modlitbou Anděl Páně.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.