Kard. Rylko o roli laiků v Asii

4.9.2010 

V Jižní Koreji zítra končí Kongres katolických laiků v Asii. Pořádala ho Papežská rada pro laiky. Její předseda kard. Stanislaw Rylko Vatikánskému rozhlasu prozradil, jaké jsou největší evangelizační výzvy v kontextu asijské společnosti, v níž jsou zakořeněny starobylé náboženské tradice.

?Setkání s tisíciletými kulturami a náboženskými tradicemi tohoto kontinentu, pomyslíme-li na jisté lidské a duchovní hodnoty, představuje velké obohacení, ale zároveň velkou výzvu. Být křesťanem pro asiata nezřídka znamená prožít bolestné odštěpení od nejhlubších kořenů kultury svého lidu; někdy je okolím považován za určitého zrádce svého vlastního kulturního bohatství. Tím vším se volba plného přilnutí ke Kristu a jeho církvi stává ještě těžší. Na druhou stranu, silný náboženský pluralismus, který je zde přítomný, ohrožuje křesťanskou identitu pokřtěných: irénismus, synkretismus a relativismus mohou zmást identitu křesťanů a učinit ji nekoherentní.
V současnosti je tu však větší problém. Na kongresu na něj upozornilo mnoho delegátů. Týká se omezování nebo přímo popírání náboženské svobody a radikálního fundamentalismu, který často přináší náboženské pronásledování v pravém smyslu slova. Do Asie se vracejí mučedníci... Mnozí asijští křesťané žijí ve strachu, protože je jim vyhrožováno... Ale nehledě na mnohé obtíže církev v Asii žije a roste a je stále více misionářská.
?

Jaká je role laiků v mezináboženském dialogu zde v Asii, kde roste náboženský fundamentalismus?

?Mezináboženský dialog je v Asii kvůli velkému náboženskému pluralismu podstatný a to, že k němu přispívají věřící laici je přímo nezbytné. Dá se říci, že oni se nacházejí v první linii. Tam, kde žijí, ve vesnicích a městech, jsou nasazeni v jakémsi ?dialogu všedního života?. Mnoho nesnášenlivosti se rodí z nedostatku vzájemného poznání, negativních stereotypů a vzájemných předsudků. Svědectví o evangelní lásce, schopnost sklonit se nezištně ke každému lidskému utrpení ? bez ohledu na náboženskou příslušnost ? a otevřenost ke konstruktivní spolupráci na společném dobru místní komunity mohou doopravdy učinit zázraky...
Během kongresu jsme si vyslechli mnohá světectví, která hovořila v tomto smyslu... V každém případě je třeba zdůraznit, že hlásání Krista a dialog s ostatními náboženstvími nesmí být v protikladu. Jak říká encyklika
Redemptoris missio: ?Je však třeba, aby oba tyto prvky hájily nejen vnitřní úzkou spojitost, ale i svoji rozdílnost, aby nebyly směšovány ani zneužívány a aby nebyly ani považovány za vzájemně zaměnitelné.?To je třeba mít na paměti.?

Říká kard. Stanislaw Rylko, předseda Papežské rady pro laiky, která v Soulu pořádala Kongres katolických laiků v Asii.

Mučednictví, o kterém hovořil i kard. Rylko, bylo také pátečním tématem tohoto kongresu. S konkrétními údaji tu vystoupil O.Bernardo Cervellera, ředitel agentury AsiaNews:

?Z 52 asijských zemí jich nejméně 32 trpí nedostatkem či omezováním náboženské svobody a s tím spojenými perzekucemi. Velkou silou Asie je mládež, dnešní i budoucí. Asii obývá polovina světové populace a mladí tvoří polovinu populace Asie, z toho vyplývá, že mladí asiaté tvoří čtvrtinu světové populace. Proto byly na kongresu představeny také mnohé zkušenosti a plány, jak pomoci mladým odhalit poselství víry a jak je zapojit do evangelního poslání církve v Asii a ve světě.?

Říká otec Bernardo Cervellera, ředitel agentury AsiaNews.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.