Zveřejněno poselství Benedikta XVI. k Světovému setkání mládeže 2011

3.9.2010 

Ve Vatikánu byl dnes zveřejněm text poselství Svatého otce k 26. světovému setkání mládeže, které bude probíhat ve španělském Madridu se ve dnech 16. ? 21. srpna 2011. Jeho mottem jsou slova Svatého Pavla "V Ježíši Kristu zapusťte kořeny, na Něm postavte základy a pevně se držte víry". Benedikt XVI. v poselství připomíná plody minulého setkání v Sydney i těch předchozích. Nyní se náš pohled obrací k Madridu, připomíná. ?Již v roce 1989, několik měsíců před historickým pádem Berlínské zdi, se pouť mládeže zastavila ve Španělsku, v Santiagu de Compostela. Nyní, když Evropa potřebuje znovu odhalit své křesťanské kořeny, se setkáme v Madridu, s tématem "V Ježíši Kristu zapusťte kořeny, na Něm postavte základy a pevně se držte víry" (Kol 2,7). Proto vás zvu na tuto událost, tak důležitou pro církev v Evropě i pro univerzální církev. Chtěl bych, aby všichni mladí, jak ti, kteří sdílí naši víru v Ježíše Krista, tak ti, kdo váhají, mají pochyby nebo v něj nevěří, mohli zažít tuto zkušenost, jenž může mít pro život rozhodující význam: zkušenost se zmrtvýchvstalým a živým Pánem Ježíšem a s jeho láskou pro každého z nás.? Stojí v úvodu poselství ke Světovému setkání mládeže v Madridu, v němž pak Benedikt XVI. detailněji rozebírá význam slov motta setkání.

Papež v poselství ukazuje, že zná touhu mladých po pravdivých a solidárních vztazích mezi lidmi, po opravdovém přátelství, pravé lásce, jednotné rodině a osobní stabilitě a opravdové jistotě, která může garantovat klidnou a štastnou budoucnost.
?Samozřejmě, když si vzpomenu na své vlastní mládí, vím, že stabilita a bezpečnost nejsou otázky, které mysl mladých zaměstnávají nejvíce. Ano, otázka mít pracovní místo a pod nohama pevnou půdu je velký a aktuální problém, ale zároveň mládí zůstává obdobím, v němž se hledá větší život. Když pomyslím sám na sebe v těch letech: jednoduše jsme se nechtěli ztratit v normalitě měšťáckého života. Chtěli jsme to, co je velké, nové. Chtěli jsme objevit život v celé jeho šířce a kráse. Během národněsocialististické diktatury a války jsme byli vládnoucí silou ?uzavřeni?. Takže jsme chtěli vyjít ven a vstoupit do širokých možností bytí člověkem. Myslím, že tohle je v jistém smyslu touha, která je vlastní všem generacím. Toužit po něčem opravdu velkém, co překračuje každodennost je součást mládí. Jde o sen , který zmizí, když se člověk stane dospělým? Ne, člověk je skutečně stvořen pro to, co je velké, nekonečné. Cokoliv jiného je nedostatečné.?
Píše Benedikt XVI. v poselství k 26. světovému setkání mládeže, které proběhne v Madridu v srpnu příštího roku.

PLNÉ ZNĚNÍ POSELSTVÍ BENEDIKTA XVI. ke XXV.Světovému dni mládeže najedete na stránkách tiskového střediska ČBK

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.