Benedikt XVI. přijal izraelského prezidenta Šimona Perese

2.9.2010 

Benedikt XVI. se dnes dopoledne ve své letní rezidenci Castel Gandolfo setkal s izraelským prezidentem Šimonem Peresem. Jejich setkání koresponduje se zahájením mírových rozhovorů o Blízkém východě ve Washingtonu a byla při něm vyjádřena naděje, že povedou k dohodě, která bude respektovat legitimní nároky obou národů.

Izraelský prezident Peres svou návštěvu zahájil v 9.20 procházkou v zahradách rezidence. Rozhovor s Benediktem XVI. vedený v angličtině trval asi 40 minut. Poté se Peres sešel na půl hodiny také s vatikánským státním sekretářem, kardinálem Tarcisiem Bertonem, a sekretářem pro vztahy se státy, mons. Dominiquem Mambertim. Jak informuje vatikánské tiskové středisko, během rozhovoru byla připomenuta také návštěva Benedikta XVI. ve Svaté zemi v květnu loňského roku.

?Co se týká obnovení přímých kontaktů mezi Izraelci a Palestinci, které je na programu dnes ve Washingtonu, byla vyjádřena naděje, že to napomůže dosažení dohody, jež bude respektovat legitimní nároky obou národů a bude schopna přinést trvalý mír do Svaté země a do celého regionu. Znovu byla odsouzena jakákoliv forma násilí a připomenuta potřeba zajistit všem obyvatelům této oblasti lepší životní podmínky. Nechyběla ani zmínka o mezináboženském dialogu a společný pohled na mezinárodní situaci.
Rozhovory ? pokračuje prohlášení tiskového střediska ? umožnily také pohlédnout na vztahy mezi státem Izrael a Svatým stolcem a vztahy státních představitelů a místních katolických společenství. V této souvislosti byl vyzdvihnut význam přítomnosti katolických společenství ve Svaté zemi a jejich přínos k dobru společnosti, také prostřednictvím katolických škol. Na závěr byly vzaty na vědomí výsledky dosažené Bilaterální pracovní komisí, která už roky vypracovává vzájemnou dohodu o otázkách ekonomického charakteru, a bylo vyjádřeno přání, aby její práce dospěla rychle ke konci,? stojí v prohlášení vatikánského tiskového střediska k dnešnímu setkání Benedika XVI. a izraelského prezidenta Šimona Perese.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.