Církevní směrnice pro boj se sexuálním zneužíváním v Německu

1.9.2010 

Německá biskupská konference představila v Trevíru nové směrnice pro boj se sexuálním zneužíváním uvnitř církve. Normy platné ode dneška, tedy od 1. září prezentoval na tiskové konferenci mons. Stephan Ackermann:

Nové směrnice, jak vysvětlil, navazují na dokument z roku 2002. Jejich hlavním přínosem je detailnější vyjasnění kompetencí v případech, kdy dojde v řadách kléru nebo mezi spolupracovníky církevních institucí k zneužívání mladistvých. První inovací je nominace člověka, na kterého se budou případné oběti moci obrátit. Tato osoba se po prvním zhodnocení případu obrátí buď na diecézního biskupa či ? v případě řeholníků ? na generálního představeného. Biskupové mají také za úkol vytvořit stálou komisi, jejímiž členy budou psychologové, psychiatři a právníci. Druhou novinkou je ?aktivní prevence?, spolupracovníci církve mají v případě podezření na možné zneužívání okamžitě informovat pověřenou osobu. Bude-li podezření potvrzeno, informace musí být předána státní justici případně dalším kompetentním autoritám.

Ohlašovací povinnost státní prokuratuře odpadá pouze v případě, že o to požádá sama oběť. Paralelně s tímto řízením bude zahájen také církevní proces. Diecézní biskup informuje Svatý stolec, který rozhodne o dalších krocích. Biskup má nicméně právo údajného pachatele zbavit úřadu případně provést další opatření, aby se předešlo dalšímu možnému zneužívání. Nový dokument německých biskupů také klade důraz na pastorační a terapeutickou podporu obětí, na pomoc, která bude probíhat ve spolupráci s kompetentními institucemi pomáhajícím mladistvím. Dále dokument stanoví, že ti, kterým byla prokázána vina, nesmí být v budoucnu pověřeni službou, která zahrnuje děti a nezletilé. Toto nařízení platí i pro důchodce.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.