Poselství Benedikta XVI. účastníkům Kongresu katolických laiků v Soulu

1.9.2010 

?Kéž církev v Asii stále více svědčí o kráse být křesťanem? - toto přání vyjádřil Benedikt XVI. v poselství Kongresu katolických laiků v Asii, který pořádá Papežská rada pro laiky v jihokorejském Soulu a potrvá do neděle. Papežovo poselství přečetl dnes dopoledne tamní apoštolský nuncius mons. Osvaldo Padilla.

Papež v něm připomíná ?nezastupitelnou roli věřících laiků v misijním poslání církve?. Právě na kontinentu, kde žijí dvě třetiny světové populace, a který je kolébkou velkých náboženství a duchovních tradic a nyní zažívá velký ekonomický růst a nebývalé sociální změny, jsou katolíci povoláni, aby byli znamením a příslibem jednoty, kterou umožňuje jedině Kristus a aby svědčili o kráse být křesťanem.

?Národy Asie potřebují Krista a jeho evangelium, připomíná papež slova post-synodální exhortace Ecclesia in Asia z roku 1999. Proto je potřeba aby byli dobře duchovně a katecheticky formováni a podporováni v aktivní spolupráci, nejen aby budovali své křesťanské komunity, ale aby připravovali nové cesty evangeliu ve všech složkách společnosti.

Benedikt XVI. především zdůrazňuje význam svědectví evangelní pravdě v manželském a rodinném životě, při obraně života od početí do přirozené smrti, při péči o chudé a žijící na okraji společnosti, při odpouštění nepřátelům, vykonávání spravedlnosti a solidaritě v zaměstnání. Rostoucí počet aktivních, připravených a nadšených laiků je znamením velké naděje pro budoucnost církve v Asii, pokračuje poselství poděkováním Svatého otce za práci katechetů, církevních hnutí a mnohých dalších, kteří svému okolí přinášejí setkání se Vzkříšeným Kristem a podporují lidskou důstojnost a ukazují na univerzalitu evangelního poselství.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.