Benedikt XVI. obrátil pozornost k ženským postavám církevních dějin

1.9.2010 

Pravidelná generální audience Svatého otce v Castel Gandolfo se dnes pro velké množství předem ohlášených věřících nemohla konat - jako je tomu v letních měsících zvykem - na nádvoří papežské rezidence, které pojme jen několik stovek lidí. Vůbec poprvé proto musela proběhnout přímo na náměstí malebného městečka Castel Gandolfo, kam přišlo nejméně 5 tisíc lidí, mezi nimiž byli také poutníci z České republiky.

Benedikt XVI. svou dnešní katechezí navázal na cyklus duchovních portrétů významných postav z dějin církve a obrátil pozornost na představitelky církevního života.
Dnes papež podal první část katecheze věnované postavě sv. Hildegardy z Bingen. V závěru o této známé mystičce mimo jiné papež řekl:

?Jako je tomu vždy v životě pravých mystiků, také Hildegarda chtěla být podřízena autoritě moudrých osob kvůli rozlišení původu svých vizí, protože se obávala, že by mohly být plodem iluzí a nepřicházely by od Boha. Obrátila se proto na osobu, která se v její době těšila v církvi maximální úctě, totiž na svatého Bernarda z Clairvaux, o němž jsem již mluvil v několika katechezích. Ten Hildegardu uklidnil a povzbudil. V roce 1147 se jí však dostalo dalšího důležitého schválení. Papež Eugenius III., který předsedal synodě v Trevíru, četl jeden text diktovaný Hildegardou, který mu předložil mohučský arcibiskup Jindřich. Papež pověřil mystičku, aby sepsala svoje vize a promlouvala veřejně. Od té chvíle duchovní prestiž Hildegardy neustále rostla, takže ji současníci přiřkli titul ?teutónská prorokyně?. Drazí přátelé, pečetí autentické mystické zkušenosti Ducha svatého a zdrojem každého charismatu je to, že osoba, které se dostalo nadpřirozených darů, se jimi nikdy nechlubí, nevystavuje je na odiv a především projevuje totální poslušnost církevní autoritě. Každý dar, který uděluje Duch svatý, je totiž určen k růstu církve a církev prostřednictvím svých pastýřů rozpoznává jejich autenticitu.

Příští středu budu ještě mluvit o této velké ženě - ?prorokyni?, která k nám také dnes promlouvá velice aktuálně svojí odvážnou schopností rozlišovat znamení doby, svojí láskou ke stvoření, svojí medicínou, svojí poezií, svojí hudbou, která se v současnosti rekonstruuje, svojí láskou ke Kristu a k Jeho svaté církvi, která i v její době trpěla a která byla i tehdy zraňována hříchy kněží i laiků a tím více milována jako Kristovo tělo. Svatá Hildegarda tedy mluví i k nám.?

PLNÉ ZNĚNÍ KATECHEZE Benedikta XVI. je ZDE

Poutníky z České republiky pozdravil Benedikt XVI. v naší mateřštině:

?Srdečně vítám a zdravím poutníky z České republiky, zejména skupinu mládeže z Červeného Kostelce. Rád vám všem žehnám!
Chvála Kristu!
?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.