Benedikt XVI. připravuje knihu rozhovorů

31.8.2010 

Benedikt XVI. vydá knihu rozhovorů. Její pracovní název zní ?Světlo světa? a hovory s papežem povede německý novinář Peter Seewald, který s kard. Ratzingerem zpracoval už dva knižní rozhovory. Zprávu o tom přinesly dnes ráno německé a italské deníky.
První knižní rozhovor poskytl Joseph Ratzinger už v roce 1985 Vittorio Messorimu, vydán byl pod titulem Rapporto sulla fede (česky O víře dnes, Karmelitánské nakladatelství 1998 ). Právě Messori připravil v roce 1994 také historicky vůbec první knihu rozhovorů s papežem, totiž Překročit práh naděje s Janem Pavlem II.

Po bestsellerech Sůl země z roku 1997 a Bůh a svět z roku 2001, připravuje nyní Peter Seewald další rozhovor, tentokrát už s papežem Ratzingerem. ?Nikdy se mě nezeptal na nic z mé minulosti, nedotazoval se na můj život. Nechtěl dokonce ani otázky předem, nic nechtěl vypouštět ani dodávat. Atmosféra setkání byla intenzívní a vážná, přesto tento ?církevní kníže? seděl na své židli někdy tak uvolněně, jako byste před sebou měli studentíka,? popisoval Seewald své dojmy ze setkání s tehdejším prefektem Kongregace pro nauku víry.
Práce nad novou knihou už byly zahájeny. Německého novináře, který se pod dojmem z rozmluv s Josephem Ratzingerem vrátil k víře, přijal Benedikt XVI. už několikrát ve své letní rezidenci v Castelgandolfu..

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.