Ve Lvově proběhne synod ukrajinské řecko-katolické církve

30.8.2010 

Evangelizace a migrace, to jsou hlavní témata synodu ukrajinské řecko-katolické církve. Ten začne ve čtvrtek 2. září ve Lvově. Potrvá do čtvrtku 9. září. ?Jde o velmi událost v životě církve ? píše kardinál Lubomyr Husar, arcibiskup diecéze Kyjev-Halič v poselství věřícím ? synod totiž svádí dohromady naše biskupy z Ukrajiny i z diaspory, aby společně uvažovali o potřebách naší církve a aby přijali potřebná rozhodnutí.? Co se týká téma evangelizace, ?budeme uvažovat ? pokračuje kardinál ? jak pomoci lidem setkat se s Ježíšem Kristem skrze náš příklad a naše bratrská slova.?

V otázce migrace budeme věnovat pozornost ?našim emigrantům, zejména těm, kteří žijí v zemích, kde neexistují řecko-katolické struktury, a tomu, jak mohou zůstat věrní své církvi a svým tradicím.?
Kardinál Husar požádal věřící, aby se modlili Otče náš a Zdrávas Maria na úmysly synodu a jeho zdaru. Jeho poselství bylo čteno věřícím během sobotních a nedělních bohoslužeb. Šéf ukrajinských řecko-katolíků také vysvětluje význam této prosby o modlitby: ?Synod není parlament, kde o něčem rozhoduje většina. Synod je hledání Boží vůle těmi, kterým bylo svěřeno vedení církve.?

Kardinál Husar napsal také poselství k oslavám nezávislosti Ukrajiny, které proběhly minulé úterý. To bylo čteno během liturgie v chrámu Zvěstování. Také při této příležitosti připomněl význam modlitby: ?Při oslavách národní nezávislosti i dalších velkých událostí ? zdůraznil ? musíme brát ohled nejen na laické principy jednání, ale i na víru?, protože ?naše jednání a náš respekt k občanským povinnostem musí být založen na božském zákoně. Náš občanský život musí sledovat božský řád a ne politickou situaci?. To znamená, že se každý člen společenství, nehledě na svůj stav, musí starat o dobro bližního. Nedostatečné respektování práv bližního z jakéhokoliv důvodu (nezájem, lenost, strach či hledání osobního prospěchu), znamená protivení se Boží vůli, přesně tak ? prohlásil kardinál Husar ? jako když se záludně využívá lidské slabosti korupcí, nespravedlností, manipulací či podvodem, za účelem uspokojení osobních zájmů.?

V závěru arcibiskup Kyjeva-Haliče vyzývá věřící, aby četli se zvláštní pozorností proroky Izaiáše a Jeremiáše, kteří ?jako hlas Boží pravdy, ukazovali lidu hříchy a připomínali jeho představitelům, že takové jednání přináší zhoubu celému národu.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.