Kadáfí vybízí Evropu k přijetí islámu

30.8.2010 

Řím. Celospolečenskou debatu o muslimské budoucnosti Evropy rozpoutaly v Itálii včerejší výroky Muammara Kadáfího. Libijský vůdce přijel do Říma u příležitosti druhého výročí uzavření smlouvy o italsko-libyjském přátelství, která vynáší oběma stranám každoročně miliardové zisky a Italům pomáhá regulovat příliv ilegálních přistěhovalců. Kadáfí hned po příletu vyzval Evropany k přijetí muslimské víry a předpověděl, že se islám stane náboženstvím celé Evropy.

Prohlášení libyjského vůdce vyvolalo v Itálii rozruch. Opozice vyčítá Berlusconimu, že je ochoten vyměnit za libyjské příjmy věci pro Italy nejcennější. Kadáfí nám ukázal, že v Evropě platí jen peníze, zhodnotil situaci šéf křesťanských demokratů, Rocco Buttiglione. Kdybych vyslovil něco podobného v Tripolis, Libyjci obraťte se na křesťanství, nevrátil bych se domů živ a zdráv ? řekl Buttiglione. Pokojnějším tónem reaguje Vittorio Messori. Kadáfí může mít pravdu. Sekularizovanou Evropu může potkat osud jiných křesťanských území dobitých muslimy. Neznáme cesty prozřetelnosti, píše Messori.

Setkání s Kadáfím ohlásil také představitel italského episkopátu. Jak ohlásil, chce se libyjského vůdce zeptat na témata, kterým se jiní Italové vyhýbají: co se děje s migranty zadrženými libyjskou policií, v jakých žijí podmínkách a zda někdo zabývá tím, proč do Evropy utíkali, uvedl biskup Domenico Mogavero.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.