Druhý díl nejnovější papežovy knihy vyjde 13. března 2011

23.8.2010 

Druhý díl knihy Benedikta XVI. Ježíš Nazaretský vyjde 13. března a hned ve dvaceti zemích zároveň, včetně České republiky. Nejnovější papežova kniha je nyní v rukou vatikánských překladatelů. Celkový náklad překročí dva miliony exemplářů. Informoval o tom ředitel Vatikánského knižního nakladatelství (Libreria Editrice Vaticana), P. Giuseppe Costa. Tento italský salesián představil plány nakladatelství na 31. Meetingu přátelství národů v Rimini. S největším ohlasem se setkala právě očekávaná kniha Benedikta XVI.

?Pracují nad ní překladatelé ze Státního sekretariátu. Je to velmi důležitá a obtížná etapa práce. Text se nyní překládá do osmnácti jazyků, protože právě s tolika nakladatelstvími jsme zatím uzavřeli smlouvu. Knihu Svatého otce, jejímž tématem bude velikonoční tajemství, tedy Ježíšovo utrpení, smrt a zmrtvýchvstání, pak vydají všechna zároveň. Samozřejmě se pak počítá s edicemi v dalších jazycích. Světová premiéra v těchto jazycích je plánována na první neděli postní. Překlady mají být hotové do 15. ledna. V tu chvíli také předáme text jednotlivým nakladatelům, aby mohli připravit knihu k tisku. Chceme, aby se tato společná premiéra stala celosvětovou, mezinárodní událostí.?

Jak uvedl P. Costa, Vatikán přistupuje k vydání druhého dílu papežovy knihy jinak než v případě dílu prvního. Překlad byl tentokrát svěřen pracovníkům Státního sekretariátu, nikoliv překladatelům z venku, kteří si dříve nedokázali poradit s teologií Josepha Ratzingera. Knihu tentokrát také vydají výlučně katolická nakladatelství. Ředitel Libreria Editrice Vaticana také prozradil, že kniha má 9 kapitol inspirovaných evangeliem sv. Lukáše. Věnuje se poslední etapě Ježíšova života, počínaje triumfálním vjezdem do Jeruzaléma.
Benedikt XVI. v současné době pracuje už nad posledním svazkem trilogie o Ježíši Nazaretském, věnovaném Ježíšovu dětství, uvedl P. Costa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.