Cvičit se v touze, píše Benedikt XVI. účastníkům Meetingu v Rimini

23.8.2010 

?Svědčit v naší době o tom, že velké věci, po kterých touží lidské srdce, se nalézají v Bohu?, to je povzbuzení Benedikta XVI. účastníkům 31. ročníku Meetingu přátelství mezi národy v Rimini. Včera dopoledne ho zahájila mše svatá, které předsedal biskup mons. Francesco Lambiasi.

Meeting zahájilo poselství Benedikta XVI., v němž varuje před riziky čistě materialistického pojetí života. Přirozeností člověka je jeho srdce, které touží po ?velkých věcech?. Tato touha je nezaměnitelným lidským rysem, pohání k veškerému konání, od zaměstnání po rodinu, od vědeckého bádání po politiku, od umění po reakci na každodenní potřeby, připomíná poselství. Každý člověk tuší, že právě v uskutečnění nejhlubších tužeb svého srdce může člověk najít možnost se realizovat, naplnit se, stát se skutečně sám sebou. Člověk je často v pokušení zastavit se u malých věcí, u těch, které poskytují uspokojení a rozkoš, u věcí, které uspokojují na okamžik, u věcí stejně snadno dosažitelných jako klamavých, pokračuje papež. ?Bůh přišel na svět, aby v nás vzbudil žízeň po ?velkých věcech?. Abychom mohli Boží něhu přijmout, musíme očistit naše přání a touhy. To je náš život: cvičení se v touze,? citoval Benedikt XVI. svatého Augustina. ?Boha můžeme požádat o všechno, co je dobré. Dobrota a moc Boží neznají hranice mezi věcmi velkými a malými, mezi hmotnými a duchovními, mezi pozemskými a nebeskými. V dialogu s ním, pokud mu předložíme celý náš život, se naučíme toužit po dobrých věcech, hluboce toužit po Bohu samotném.?

Benedikt XVI. ve svém poselství také připomněl 5. výročí smrti zakladatele hnutí Comunione e Liberazione, mons. Luigiho Giussaniho. Právě jemu Meeting v Rimini věnoval krátké video.

Rimini je město zábavy, ale už jednatřicet let se zde laici snaží mluvit o spiritualitě, potvrdil v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas biskup Rimini mons. Lambiasi:

?Zdá se mi, že Meeting je kus duše, kterou se laici z Comunione e Liberazione snaží tomuto městu vrátit. Rimini jako továrna na zábavu je klišé kolektivní představy. Ale v Rimini je také sdružení papeže Jana XXIII. a právě náš Meeting. A máme aktivní laiky: připomeňme 5 tisíc bratrů a sester v hnutí Comunione e Liberazione, 3 tisíce skautů a 2 tisíce členů katolické akce.?

Včera byl na Meetingu v Rimini také představen první svazek italského vydání Opera omnia Josepha Ratzingera. Věnovaný je liturgii a jeho vydání připravilo Vatikánské knižní nakladatelství. Myšlenka uspořádat Opera omnia Josepha Ratzingera se zrodila v Německu, kde je hlavním editorem souhrnného vydání řezenský biskup Ludwig Müller. První ze šestnácti svazků tu vyšel už v říjnu 2008.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.