Interpretace koncilu tématem setkání Benedikta XVI. a jeho bývalých studentů

19.8.2010 

Interpretace Druhého vatikánského koncilu bude tématem letošního privátního setkání kroužku bývalých studentů Benedikta XVI., tzv. Ratzinger Schülerkreis, které se bude konat od 27. do 29. srpna v Castel Gandolfo. Kromě asi 40 bývalých doktorandů prof. Ratzingera bude jako každý rok přítomen také kard. Christoph Schönborn. Setkání probíhají ve formě filosoficko-teologické diskuse za účasti papeže a jsou zakončena eucharistií, kterou pro účastníky na závěr slaví Benedikt XVI. Pozván byl také nedávno jmenovaný předseda Papežské rady pro podporu jednoty křesťanů, mons. Kurt Koch, bývalý basilejský biskup.

Tématem letošního setkání je hermeneutika Druhého vatikánského koncilu, o níž mluvil Benedikt XVI. hned na začátku svého pontifikátu při setkání se členy římské kurie v prosinci roku 2005. Papež tehdy poukázal na existenci dvou interpretačních proudů ve vztahu ke koncilu, takzvanou hermeneutiku diskontinuity či zlomu církve a hermeneutiky kontinuity a ustavičné reformy církve, přičemž upozornil na to, že dělit církev na předkoncilní a pokoncilní je matoucí a škodlivé. Toto téma souvisí také s probíhajícími věroučnými rozhovory, které jsou vedeny na půdě Kongregace pro nauku víry s tradicionalistickým bratrstvem sv. Pia X., jež založil roku 1970 arcibiskup Marcel Lefébvre a jež nemá plné společenství se Svatým stolcem.

Setkání bývalých studentů Benedikta XVI. a jejich diskuse v Castel Gandolfo mají ovšem zcela soukromou povahu. Konají se pravidelně v létě přibližně od roku 1970. Tématická prázdninová setkání nepřestala ani po jmenování prof. Ratzingera do úřadu mnichovského arcibiskupa (1977), během působení kard. Ratzingera na Kongregaci pro nauku víry (1982-2005) a konají se i během jeho nynější služby na Petrově stolci.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.