Podrobný program cesty Benedikta XVI. do Velké Británie

18.8.2010 

Svatý stolec zveřejnil podrobný program papežské cesty do Velké Británie, během níž Benedikt XVI. blahořečí kardinála Johna Henryho Newmana. Z Říma odlétá papež 16. září do Edinburghu. Tam se také v královském paláci v Holyroodhouse setká s královnou Alžbětou II. a po té v parku paláce přednese svůj první projev na britské půdě k představitelům tamní správy. Po obědě v arcibiskupské rezidenci v Edinburghu se Benedikt XVI. přemístí do Glasgow, kde bude v 17.15 sloužit mši svatou v Bellahouston Parku. Ještě večer toho dne odletí Papež do Londýna.

Neméně intenzívní program čeká Benedikta XVI. v pátek 17. září. V 10 hodin se setká s katolickými učiteli v kapli sportovního stadionu St Mary´s University College v Twickenhamu a o hodinu a půl později na téže univerzitě promluví k představitelům jiných náboženství. Odpoledne se papež setká s Canterburským arcibiskupem v Lambeth Palace. 10 minut po 17 hodině ve Westminster Hall pronese projev k představitelům občanské společnosti, světa kultury, k akademikům a podnikatelům za přítomnosti diplomatického sboru a náboženských představitelů. Den zakončí ekumenická bohoslužba ve Westminsterském opatství.

Třetí den návštěvy, sobota 18. září, zahájí série schůzek s politiky v arcibiskupském paláci. Papež se postupně sejde s premiérem, s vice-premiérem a s lídrem opozice. Od 10 hod pak bude sloužit mši svatou v londýnské katolické katedrále Nejsvětější Krve našeho pána Ježíše Krista. Odpoledne papež navštíví dům odpočinku St. Peter´s Residence v londýnské čtvrti Lambeth. Od 18.15 se pak zúčastní modlitební vigilie beatifikace kardinála Newmana v londýnském Hyde Parku, kde rovněž pronese promluvu.

Papežská cesta do Velké Británie vyvrcholí v neděli 19. září blahořečením kardinála Johna Henryho Newmana. Slavnost proběhne v Birminghamu, kde Newman po svém vysvěcení na kněze založil anglickou větev oratoriánů. Beatifikační mše svatá začne v 10 hodin v Cofton Parku v Rednalu, na jihozápadním předměstí města. Ještě před obědem navštíví papež birminghamské oratoriány v jejich sídle v Edgbastonu. Po obědě s biskupy Anglie, Skotska a Walesu, proběhne ještě oficiální setkání s britskou biskupskou konferencí. Po jeho skončení se Benedikt XVI. s Velkou Británií rozloučí na mezinárodním letišti v Birminghamu a vrátí se do Říma.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.