Benedikt XVI.: Vše co je nám na světě drahé, nalezne plnost v Bohu

15.8.2010 

Slavnost Nanebevzetí Panny Marie Svatý otec tradičně slaví ve farnosti Castel Gandoflo, kde každoročně tou dobou pobývá. Nevelký farní kostel byl jako obvykle vyhrazen pro místní. Nechyběli ovšem ani poutníci z menších i větších vzdáleností, kteří se na náměstí před kostelem účastnili eucharistie prostřednictvím velké obrazovky. Mše svaté se účastnil také bratr Benedikta XVI., mons. Georg Ratzinger, který v těchto dnech také pobývá v Castel Gandolfo. Po skončení mše svaté stejně jako před jejím začátkem procházel Benedikt XVI. pěšky mezi zástupem věřících, aby překonal asi sto metrovou vzdálenost, která dělí papežskou rezidenci a farní kostel. Benedikt XVI. ve své homilii mimo jiné řekl:

?Chtěl bych se pozastavit u jednoho aspektu dogmatického tvrzení, které hovoří o vzetí do nebeské slávy. Všichni jsme si dnes dobře vědomi, že výrazem ?nebe? se nevztahujeme k nějakému místu ve vesmíru, k nějaké hvězdě a podobně. Vztahujeme se k něčemu mnohem většímu a obtížně definovatelnému našimi omezenými lidskými pojmy. Termínem ?nebe? chceme říci, že Bůh, ten Bůh, který se nám stal bližním, nás neopouští ani ve smrti a po smrti, ale má pro nás místo, dává nám věčnost, jež je v Bohu pro nás místem. Abychom mohli trochu porozumět této skutečnosti, pohleďme na náš vlastní život: všichni zakoušíme, že někdo, kdo zemřel, nadále určitým způsobem přebývá v paměti a srdci těch, kteří ho znali a milovali. Mohli bychom říci, že v nich část jeho osoby dále žije, ale jenom jako ?stín?, protože také toto přežívání v srdci jeho drahých jednou skončí. Bůh však nepomíjí nikdy a my všichni existujeme mocí Jeho lásky. Existujeme, protože nás miluje, protože nás myslel a povolal k životu. Existujeme v myšlenkách a lásce Boha. Existujeme v celé své reálnosti, nejenom ve svém stínu. Naše vyrovnanost, naše naděje, náš pokoj se zakládají právě na tom, že v Bohu, v Jeho myšlení a v Jeho lásce, nepřežívá pouze stín nás samých, ale že v Něm, v Jeho stvořitelské lásce jsme střeženi a chováni s celým svým životem, v celé své existenci na věky.?

PLNÉ ZNĚNÍ HOMILIE Benedikta XVI. je ZDE

Přesně v poledne se pak Svatý otec objevil na balkóně papežské rezidence, aby pronesl svou pravidelnou promluvu před modlitbou Anděl Páně.

PLNÉ ZNĚNÍ PROMLUVY Benedikta XVI. před ANGELUS je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.