Nanebevzatá - vůdkyně apoštolů, opora mučedníků

15.8.2010 

Benedikt XVI. před Angelus, Castel Gandolfo

Drazí bratři a sestry,
Dnes na slavnost Nanebevzetí Panny Marie, Matky Boží, oslavujeme přechod z pozemského stavu do nebeské blaženosti Té, která tělesně zrodila a ve víře přijala Pána života. Úcta k Panně Marii provází církev od počátků jejího putování a již ve čtvrtém století se objevují mariánské svátky. V některých z nich je vyzdvihována role Panny Marie v dějinách spásy, v jiných jsou slaveny hlavní momenty její pozemské existence. Význam dnešní slavnosti je obsažen v závěrečných slovech dogmatické definice, kterou vyhlásil ctihodný Pius XII. 1. listopadu 1950 a která letos slaví 60. výročí. ?Neposkvrněná a ustavičná Panna a Matka Boží, Maria, byla na sklonku svého pozemského života vyzdvižena s tělem i duší do svrchované nebeské slávy? (Apošt. konst. Munificentissimus Deus, AAS 42, 1950, 770).

Umělci každé doby při výzdobě chrámů a svatyň znázorňovali a ztvárňovali svatost Matky Páně. Básníci, spisovatelé a hudebníci vzdávali hold Panně liturgickými hymny a zpěvy. Od Východu až na Západ je nebeská Matka vzývána jako Celá Svatá, jež nese v náruči Božího Syna a pod jejíž ochranou nachází útočiště celé lidstvo, jak to vyjadřují slova starobylé modlitby: ?Pod ochranou tvou se utíkáme, svatá Boží Rodičko, neodmítej naše prosby v našich potřebách, ale ode všeho nebezpečí vysvoboď nás vždycky, Panno slavná a požehnaná?.

A v evangeliu z dnešní slavnosti svatý Lukáš popisuje dovršení spásy skrze Pannu Marii. Ta, v jejímž lůně se Všemohoucí stal maličkým, po andělově zvěstování bez váhání spěchala za příbuznou Alžbětou, aby jí přinesla Spasitele světa. A skutečně, ?jakmile Alžběta zaslechla Mariin pozdrav, dítě se pohnulo v jejím lůně.. a byla naplněna Duchem svatým? (Lk 1,41); rozpoznala Matku Boží v té, ?která uvěřila, že se jí splní to, co jí bylo řečeno od Pána? (srov. Lk 1,45). Dvě ženy, které očekávaly naplnění božských příslibů, nyní okoušejí radost z příchodu Božího království, radost spásy.

Drazí bratři a sestry, svěřme se Té, která ? jak praví Boží služebník Pavel VI. ? ?po svém nanebevzetí nepřestala plnit své spásonosné poslání přímluvkyně? (Marialis cultus, 18). Obraťme svou modlitbu k Ní, vůdkyni apoštolů, opoře mučedníků, světlu svatých, a prosme Ji, aby nás provázela v tomto pozemském životě, pomáhala nám hledět k nebi a jednoho dne nás přijala po bok svého Syna Ježíše.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.