Webové stránky Vatikánu se stále rozrůstají

11.8.2010 

Vatikánská internetová stránka www.vatican.va, která je neustále zdokonalována, prodělá další rozšíření. K jejím osmi základním jazykovým verzím (latinské, italské, francouzské, anglické, španělské, portugalské, německé a čínské) se za nedlouho přidají další dvě: ruská a arabská. Kromě těchto základních verzích nacházejí se na vatikánském webu překlady některých církevních a papežských dokumentů ještě v dalších jazycích. V češtině jsou zde přístupné dokumenty Druhého vatikánského koncilu.

Nejvíce se rozrůstá virtuální archiv papežů. Postupně by měl obsáhnout všechny Petrovy nástupce. Bude tak možné se seznámit s nejdůležitějšími díly jednotlivých biskupů Říma. O vatikánských plánech v této oblasti informuje v dnešním vydání vatikánského deníku Osservatore Romano mons. Lucio Adrian Ruiz, který je odpovědný za internetové stránky Apoštolského stolce. Hlavním cílem nynějších snah jeho 20 členné pracovní skupiny je zpřístupnit na internetu osobu a dílo Benedikta XVI. Již rok probíhají práce na zkompletováním vizuální dokumentace nynějšího pontifikátu díky filmovému záznamu, který pořizuje Vatikánské televizní centrum.

Mezi novinkami, které se mají objevit v dohledné době, je nová internetová stránka vatikánského deníku Osservatore Romano. Vlastní místo na vatikánském webu budou mít i další úřady římské kurie. Na vatikánské stránky zavítá denně 3 miliony návštěvníků, nejčastěji ze Spojených států, Itálie a Španělska. V první desítce zemí se nacházejí také dvě asijské Jižní Korea a Čína. Důležitým úkolem týmu vatikánských informatiků je bezpečnost internetové sítě. Apoštolský stolec spolupracuje za tímto účelem s italskými bezpečnostními složkami a s Interpolem.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.