Poselství iráckého biskupa Sako k ramadanu

10.8.2010 

Chaldejský arcibiskup Kirkuku, mons. Louis Sako vyzval v poselství k začátku Ramadánu irácké muslimy, aby byl tento měsíc nejen časem modlitby, ale také ?odvahy k odpuštění, smíření a spravedlnosti?. Mons. Sako v dnes zveřejněném poselství také nabádá křesťany, aby ?respektovali city svých muslimských bratrů?, a aby na veřejnosti nejedli a nosili skromné oblečení.

?Jménem křesťanů v Kirkuku ? stojí v poselství ? bych rád vyjádřil muslimským bratrům naše upřímné přání, aby byl tento měsíc časem růstu ctností. Ramadán je také příležitost najít odvahu k odpuštění, ke smíření a spravedlnosti, k uzdravení ran Iráčanů a k nalezení pokoje, bezpečnosti a stability důstojného života.? Arcibiskup v poselství neopomenul ani politickou situaci. Pět měsíců po volbách se politickým stranám ještě nepodařilo sestavit funkční vládu. ?Doufáme, že nová vláda, vláda národní jednoty schopná přijmout plnou zodpovědnost, vláda pro všechny Iráčany, a ne jenom pro část z nich, bude sestavena už brzy.?

Ramadán je devátý měsíc muslimského kalendáře a patří mezi pět pilířů islámu. Udržuje se během něj půst od úsvitu do západu slunce. Špatná bezpečnostní situace země vyvolává určité obavy z eskalace násilí proti křesťanům v zemi. V minulosti právě tento měsíc muslimští radikálové tento měsíc využívali k páchání atentátů.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.