Pokus o uloupení relikvií O. Pia

10.8.2010 

Na dnešek připadá výročí 100 let od kněžského svěcení svatého Pia z Pietrelciny. ?Každý kněz a křesťan je povolán odpovědět Boží vůli svým bezpodmínečným ?zde jsem?, tak jako otec Pio?, připomněl dnes dopoledne při mši svaté ke stému výročí kněžského svěcení kapucínského světce biskup Beneventa, mons. Andrea Mugione.

V předvečer tohoto výročí ale také došlo k pokusu o vloupání do hřbitovní kaple kapucínského kláštera v San Giovanni Rotondo, kde jsou uchovávány světcovy relikvie ? několik vlasů, obvaz a rukavice. Podle policie se pachatel pokusil ostrým předmětem rozbít sklo relikviáře, ale naštěstí se mu to nepodařilo a sklo jen poškrábal.
Tělo otce Pia je od letošního dubna uchováno v novém jemu zasvěceném kostele v San Giovanni Rotondo. Otec Pius byl na kněze vysvěcen ve věku 23 let. Jaký tehdy byl? Na tuto otázku odpovídá mons. Mugione:

?Jako mladý vstoupil do kláštera v Morcone a strávil v něm období přednoviciátu. Pak pokračoval ve formaci. Měl neustále obavy, že kvůli svým nemocem může každým okamžikem zemřít. V jednom ze svých dopisů velmi naléhal na představeného své provincie, aby požádal o dispens, aby mohl být na kněze vysvěcen hned. A když mu bylo 23 let a pár měsíců byl vysvěcen. Šest let pak žil ve farnosti se svým utrpením a útoky Zlého, které činily jeho noci neklidnými. My v souvislosti s otcem Piem často zdůrazňujeme obraz Krista Ukřižovaného, ale musíme dodat, že není jen obrazem Krista Ukřižovaného, ale Krista Ukřižovaného a Zmrtvýchvstalého.?

řekl mons. Andrea Mugione.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.