Nepálská církev brání práva občanů

10.8.2010 

Zatímco politikové bojují o moc, národ hladoví, upozorňuje katolická církev v Nepálu. Již déle než měsíc tato himalájská země zakouší krizi své mladé demokracie. Počtvrté během dvou týdnů se nepodařilo zvolit předsedu vlády. Existuje riziko, že se znovu chopí zbraní maoisté, kteří přistoupili na pokojné řešení politické krize, jež trvala déle než 10 let (1996-2006). Mezitím však země začala trpět hladem, jak informuje apoštolský vikář, biskup Anthony Francis Sharma:

?V některých regionech na východě i západě Nepálu lidé nemají k jídlu ani trávu. Je mnoho těch, kteří byli během války uprchlíky a stále se nemohou vrátit domů. Žijí pod stany. Obyvatelé Katmandu již ztrácejí trpělivost tím spíše, že do hlavního města přichází mnoho vesničanů, kteří hledají práci. Situace se stále zhoršuje, rostou případy krádeží, vloupání a přepadení. Nikdo už nad tím nemá kontrolu. Vláda se nezajímá o to, co se děje, a stále častěji dochází i k vraždám. Říci něco negativního veřejně je spojeno s rizikem ztráty života. Lidé chtějí návrat pořádku, ale pořádek není ani ve vládě, kterou nezajímá, co se děje s obyvatelstvem na sever od Katmandu.?

Biskup Sharma dodává, že naději může dát zemi jedině civilní vláda. Nepálští maoisté se však snaží zvrátit mír, na který přistoupili před čtyřmi roky, a pokoušejí se manipulovat ostatními politickými stranami i přesto, že ve společnosti nemají podporu většiny.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.