Islámští extrémisté zavraždili 8 zahraničních zdravotníků

9.8.2010 

Ministryně zahraničí USA, Hillary Clinton rozhodně odsoudila vraždu západních lékařů, kterou spáchalo hnutí taliban minulou sobotu. Lékaři patřili k humanitární organizaci International Assistance Mission, působící v zemi již 55 let, a jejich jedinou vinou bylo ? podle mluvčího talibanu - že u sebe nosili Bibli. Italský poslanec Evropského parlamentu Mario Mauro pro Vatikánský rozhlas událost komentoval:

?Tento masakr zapadá do logiky skupin operujících ve spojení s talibanem a také Al Kaidou. Tyto vraždy mají jednoznačně politický účel. Chtějí vytvořit dojem dokonalé identity mezi křesťanstvím a západem, což je základní téma Al Kaidy. Právě tímto způsobem je manifestována jejich snaha obnovit tzv. Velký kalifát podle vzoru islámských představ z 8. a 9. století. Je to nejvíce zřejmý a zároveň nejzvrácenější aspekt této propagandy, kterým je třeba se zabývat. Katolická církev už tak činí, když jasně vysvětluje v čem spočívá dialog mezi náboženstvími, lidmi a kulturami, a na čem spočívá politická diskuse, v níž se stále častěji vynořuje tvář fundamentalismu, který používá jméno Boží ke svým vlastním cílům.?

Říká italský poslanec Mario Mauro, který sleduje v Evropském parlamentu problematiku násilí, xenofobie a diskriminací, zejména ve vztahu ke křesťanům. Poslanec také připomněl statistiky, z nichž vyplývá, že největší problémy s náboženskou svobodou mají právě muslimské země. Na seznamu 50 zemí, kde jsou křesťané pronásledováni a diskriminováni, je 35 států s islámskou většinou.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.