Povodeň nevídaných rozměrů v Pákistánu

7.8.2010 

Celkem 12 milionů osob je postiženo povodněmi v Pákistánu. Tento děsivý údaj byl včera zveřejněn příslušnými institucemi v hlavním městě Islamabadu. Pohroma dosud nevídaných rozměrů připravila o život nejméně 1500 osob, ale jejich počet bude v konečné bilanci určitě vyšší. Do země začíná přicházet první humanitární pomoc. Také Charita České republiky organizuje pomoc, mimo jiné i dárcovskými SMS ve tvaru DMS_POMOCPAKISTAN na číslo 87 777.

Dramatické záplavy se dotýkají různých oblastí Pákistánu, na což poukazuje v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas arcibiskup Lahore, mons. John Saldanha:

?Povodně zasáhly zničujícím způsobem obrovské množství lidí. Začaly na severu země v oblasti Kašmíru u velké řeky Indo, kde za jediný den spadlo 30 cm srážek. Všechna tato dešťová voda nyní postupuje jako velké tsunami směrem k moři a nachází se nyní v Sindh. Kamkoli se tato rozvodněná řeka dostala smetla tisíce domů. Je to opravdu enormní zkáza a devastace. Ještě nikdy jsme zde neměli kalamitu takového typu a nyní nevíme ani odkud začít. Lidé zakoušejí naprostou bezmocnost.?

Nejvíce zasaženou zónou je severozápad Pákistánu. Jakým způsobem je tam poskytována pomoc?

?Jsou zřizovány stanové tábory, ale nejsou dobře organizovány, ani vybaveny. Je zapotřebí vrtulníků, které jsou jedinou nadějí pro přežití tamějších obyvatel. Např. Swat byl zasažen velice vážně a snažíme se tam nyní dopravit jídlo. Děláme co se dá. Máme strach, že bude znovu pršet. Zatím se tak nestalo, ale všude jsou patrné obrovské škody. Nejvíce byly poškozeny silnice a komunikace. Ty je třeba nejprve opravit, stejně jako mosty. Nyní vlna postihla střed Pákistánu, Sindh a diecézi Multan. Byla zasažena města a vesnice. Komise, která se zabývá přírodními pohromami, pracuje na severu země a snaží se zjistit rozsah škod.?

Říká pákistánský arcibiskup z Lahore, mons. Saldanha, o záplavách, jejichž dimenze nabyly obrovských rozměrů.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.