Ruku v ruce proti dětské práci v Indii

31.7.2010 

?Hand in hand? ? Ruku v ruce, to je název jedné charitativní nevládní organizace, která v na jihu Indie bojuje proti dětské práci. Podporuje naopak vzdělávání dětí a práci pro matky v indickém spolkovém státě Tamilnádu. Zprávu o ní přináší agentura Asianews. Sdružení "Hand in hand" bylo oficiálně uznáno v roce 2002, ale s problémem chudoby v Indii bojuje už od roku 1984.
Poté, co sdružení pochopilo, že hlavním problémem chudoby je práce mladistvých, rozhodlo se s tímto fenoménem bojovat. Soustředí se při tom na pět hlavních bodů: poskytování mikrokreditů, vzdělávání, zdraví, centra pro občany a průhlednost.
V Indii žije přes 420 miliónů chudých. Nové Dillí sice zakázalo zaměstnávat mladší 14 let, ale i přes to se fenomén nedaří potřít. Podle vládních zdrojů pracuje v zemi 12 miliónů dětí. Podle Organizace spojených národů je ale toto číslo nevěrohodné a sama jejich skutečný počet odhaduje na 85 až 100 miliónů.
Šéf sdružení ?Hand in hand? Santhus Gnanapragsam je věřící katolík a 20 let působil v Caritas India. Jeden z prvních projektů začal v oblasti Kancheepuram, známé pro výrobu hedvábí. ?Dnes tu nepracuje žádné dítě?, říká hrdě Gnanapragsam. Jsou to právě rodiče, kdo posílají děti pracovat, aby přispěly na domácnost. Sdružení proto pořádá formační kurzy pro podnikatele a poskytuje jim půjčky, aby matky mohly vykonávat malé a střední ekonomické aktivity. ?Poté, co jsme to udělali, požádali jsme matky, aby místo do práce posílaly děti do školy. V Kancheepuramu to mělo velký úspěch?, říká Gnanapragsam. "Hand in hand" v oblasti otevřelo také sedm škol, které jsou zdarma. Sdružení má dnes 600 zaměstnanců a působí ve čtyřech indických spolkových státech.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.