Odpustkové slavnosti v Assisi

31.7.2010 

Eucharistické bohoslužby, modlitební vigilie, ?Františkánský pochod? a ?Koncert Odpuštění?, to jsou některé z bodů bohatého programu, jež doprovodí oslavy pondělní ?porcinkule?, odpustkové slavnosti v papežské bazilice Panny Marie Andělské.
Oslavy začínají už dnes večer. Zítra je na jejich programu slavnostní mše svatá, modlitba růžence a obřady pokání poutníků z italského Abruzza a diecéze Assisi, a první nešpory z pondělní slavnosti Panny Marie Andělské. V pondělí dorazí do Assisi ?Františkánský pochod? ? tisíce mladých z celé Itálie a na náměstí před bazilikou se bude konat koncert orchestru z Fiati a akademie z Aquily.
Odpustková slavnost v Assisi má kořeny v roce 1216, kdy svatý František obdržel od papeže Honoria III. privilegium plnomocných odpustků pro ty, kdo 2. srpna navštíví kostelík Porciunkula, který je dnes uchován uvnitř baziliky Panny Marie Andělské. Tato slavnost se stala slavnostní nekonečného Božího milosrdenství. V roce 1622 bylo privilegium rozšířeno Řehořem XV. pro všechny věřící, kteří po zpovědi a svatém přijímání navštěvovali v tento den kapucínské kostely.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.