Zasedá Sympozium Biskupských konferencí Afriky a Madagaskaru

30.7.2010 

V africké Ghaně dnes čtvrtým dnem pokračuje plenární zasedání Sympozia Biskupských konferencí Afriky a Madagaskaru. Zasedání slaví 40 let své činnosti týdenním setkáním, na kterém se zabývá perspektivami církve v Africe. Během zasedání bylo zvlášť zdůrazněno, že pro úspěšné dosažení cílů sympozia je potřebná jednota. V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas to připomněl také jeho předseda kardinál Polycarp Pengo, arcibiskup Dar-es-Salaamu:

?S jednotou existují ještě nějaké problémy, protože někteří nechtějí být součástí Sympozia Biskupských konferencí Afriky a Madagaskaru. Mám na mysli například Egypt, který chce patřit raději do Blízkého Východu než do Afriky, i když si v tomto případě tyto dvě věci nemusí odporovat. V celku ale mohu říct, že vše jde dobře. Máme všichni radost z pokroků, kterých Sympozium dosáhlo, ale je toho ještě hodně co, musí vykonat. Ty pokroky jsou však uspokojivé.?

První fáze prací Sympozia Biskupských konferencí Afriky a Madagaskaru byla věnována otázce, jak posílit samostatnost Církve v Africe. Jedním z odborníků, který na toto téma promluvil, byl Giambenedetto Colombo, který před třemi lety založil nadaci podporující obnovitelnou energii v Africe:

?Předložil jsem výzkum o vytváření alternativní energie, zejména sluneční, kterou by mohla africká církev začít vyrábět a tak by vytvořila ekonomickou aktivitu, která by poskytla pracovní místa, protože opravdovým problémem Afriky a tedy i africké církve je obrovská nezaměstnanost, především v odlehlých vesnicích. Naše sdružení udělalo plán produkce alternativní energie, který ve vesnicích umožní dosáhnout velkých výsledků na sociální a ekonomické úrovni. Například produkce teplé a převařené vody zastaví odlesňování a nemoci spojené s nedostatkem pitné vody a v závislosti na tom bude moci vzniknout řada řemesnických aktivit.
A poslední, neméně důležitou věcí, je možnost hlásat evangelium prostřednictvím hromadných sdělovacích prostředků jako DVD, internet, rozhlas a televize. Tohle všechno je možné jedině za té podmínky, že Afrika bude mít energii. A Afrika ji má, africké slunce nepotřebuje, abych ho představoval!?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.