Nový katolický kostel pro Egypt

29.7.2010 

V rekordním čase bude na sever od Káhiry postaven nový kostel pro katolickou koptskou komunitu v Egyptě. Ta čítá asi 250 tisíc obyvatel. Většina obyvatel země vyznává islám a mezi zdejšími křesťany převládají pravoslavní koptové. Je jich asi 8-10 miliónů.
?Náš lid je ve své víře velmi silný a vybudovat tento kostel bude jednoduché?, říká v rozhovoru pro agenturu Zenit mons. Antonios Aziz Mina, biskup města Guizeh. Vysvětluje také, že v Egyptě se na povolení stavby určené k náboženským obřadům čeká běžně 30 let a musí je podepsat prezident. Výjimku tvoří kostely v nově vznikajících městských oblastech, jako je tento.
Pro budoucí kostel vláda vytyčila 300 metrů čtverečných, na nichž bude stát také škola. Předpokládané náklady činí 250 tisíc liber, které slíbily zajistit organizace Pomoc církvi v nouzi a další.
Biskup Aziz Mina má také v plánu otevřít ve své a sousední diecézi, které už nyní poskytují charitní služby v útulcích, sociálních centrech a zdravotních střediskách, také dvě pastorační centra.
Diecéze Guizeh byla vytvořena v roce 2003 a má šest tisíc katolíků a pět seminaristů. V létě také pořádá dětské tábory, během nichž se dětem dostane křesťanské výuky.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.