Američtí biskupové sestavili desatero křesťanského voliče

14.10.2003 

?Americká církev se musí angažovat ve společenském životě Spojených států,? čteme ve včera zveřejněném dokumentu Výkonné komise amerického episkopátu. Je to instance, která už po 28 let tvoří protiváhu volební kampaně na poli církve v letech předcházejících volbu prezidenta. Biskupové vedou dialog s politickými představiteli a kandidáty, a zároveň upozorňují, aby se akce podnikané v době kampaně nakonali na úkor systematické práce s osobami odpovědnými za veřejný život. Americká církev chce být angažovaná ve veřejném životě, ale stará se ubránit manipulaci.

Biskupové upozorňují, že katolíci, kteří se zúčastní napřesrok volby zúčastní, jsou povinni brát svou víru vážně. Mají se zasadit o politiku, budovanou na morálních zásadách, která si všímá potřeb nejubožejších a nejslabších, je orientovaná na společné dobro a ne na cíle jednotlivých skupin.

Výkonná komise amerického episkopátu sestavila na základě sociálního učení církve deset zásad, kterými se katolíci mají při volbách řídit. Figurují mezi nimi např. ochrana důstojnosti každého člověka, obrana lidského života od početí do přirozené smrti, problém bídy či výchova mladé generace na bázi zdravích morálních zásad.Biskupové vyzývají věřící, aby se stali hlasem svědomí v americké společnosti a životem svědčili o hodnotách vycházejících z Písma Svatého a ze sociálního učení církve.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.