Světová rada církví chce zrušení pákistánského zákona o rouhání

26.7.2010 

Světová rada církví zaslala po vraždě dvou křesťanů otevřený dopis pákistánskému prezidentovi Zardarimu a premiérovi Gillanimu. Protestantský pastor a jeho bratr byla obviněni z rouhání a zavražděni byli před týdnem před budovou soudu islámskými radikály.
Ekumenická rada církví v otevřeném dopise zdůrazňuje, že je třeba zrušit zákon o rouhání, protože je nástrojem k pronásledování náboženských menšin v Pákistánu. Zákon ukládá doživotí těm, kdo urazí Korán, a trest smrti pro ty, kdo urazí Mohameda. Podle pozorovatelů je často užíván fundamentalistickými skupinami k páchání násilí na náboženských menšinách.
?Zákon o rouhání - zdůrazňuje Světová rada církví ? ničí harmonii a dobro lidu, který žije v nábožensky pluralitní společnosti. Zneužívání zákona má za výsledek fyzické i psychické násilí a dokonce ztrátu nevinných životů.? Jde o porušení základních lidských práv, které garantuje článek 36 pákistánské ústavy, která uznává ?legitimní práva a zájmy menšin?, upozorňuje Světová rada církví, která sdružuje na 350 křesťanských církví.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.