Pokračuje obnova Legionářů Kristových

24.7.2010 

Pokračovat v hluboké revizi charismatu kongregace Legionářů Kristových, to je přání, které Benedikt XVI. vyjádřil v listu papežskému delegátovi mons. Velasio De Paolis, který má revizi kongregace na starost. List, který je datován 9. července, byl zveřejněn na internetových stánkách kongregace. Mimo to byl zveřejněn dekret o způsobu výkonu úřadu delegáta.
Cesta obnovy bude zakončena mimořádnou generální kapitulou, píše Benedikt XVI. v listu mons. De Paolis a připomíná, že nedávná apoštolská vizitace odhalila ?kromě upřímné horlivosti a vroucného náboženského života mnoha členů kongregace také nutnost hluboké revize charismatu tohoto institutu?.
Dekret o způsobu výkonu úřadu papežského delegáta uvádí, že delegát je pověřen vedením institutu jménem Svatého otce po nutnou dobu a má přivést kongregaci až ke konání mimořádné kapituly, jejíž hlavním cílem bude revize stanov kongregace. Za tímto cílem bude také ustanovena komise. Delegát, který bude mít čtyři osobní poradce, má ?širokou pravomoc? nad všemi představenými, komunitami a jednotlivými řeholníky. Delegát má také na starost koordinaci apoštolské vizitace hnutí ?Regnum Christi?. Proti krokům delegáta je možné odvolat se u Svatého otce. Apoštolskou vizitaci a následné kroky nařídil Benedikt XVI. v důsledku odhalení hrubých a zásadních nedostatků zakladatele Legionářů. Papežský delegát, mons. De Paolis, k tomu poznamenává, že ?kdyby církev nezasáhla, kongregace by byla ohrožena u samotného kořene. Cesta obnovy by se měla uzavřít obnoveným závazkem věrnosti Pánu v řeholním a kněžském životě.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.