Benedikt XVI. připravuje třetí díl Ježíše z Nazareta

23.7.2010 

Před několika dny začal Svatý otec připravovat třetí část svého velkého díla o Ježíšovi, potvrdil to dnes mluvčí Svatého stolce otec Federico Lombardi:

?Nedávno odevzdal rukopis druhého dílu, který je věnován Utrpení a Vzkříšení, a nyní se připravují jeho překlady a vydání v různých jazycích. Předpokládá se, že na pultech knihkupectví by se měl objevit na jaře příštího roku. Benedikt XVI. začal připravovat třetí a poslední část. Věnuje ji ?evangeliím o dětství?.

Benedikt XVI. tráví léto v apoštolském paláci v Castel Gandolfo a od 7. července do 4. srpna bylo přerušeno konání jakýchkoliv audiencí. Jediné, co v pravidelném programu Svatého otce zůstalo, je nedělní polední modlitba Anděl páně a promluva před ní. Věřící se k ní shromažďují na nádvoří paláce v Castel Gandolfo.

?Jak mohli věřící vidět při modlitbě Anděl Páně minulou neděli, Benedikt XVI. je po pár dnech v Castel Gandolfo odpočatý a usměvavý. Věnuje se čtení a studiu, které, i když ho zaměstnává, ho neunavuje. Nyní, jak už jsem naznačil, začal pracovat na dokončení svého díla o Ježíšovi. Je zřetelné, že mu dokončení tohoto velkého plánu, který zahájil před lety, leží velmi na srdci. V předmluvě k prvnímu dílu papež připomněl, že na něm začal pracovat během letních prázdnin v roce 2003, a definitivní formu kapitolám dal v první polovině srpna 2004 a pokračuje: ?Po svém zvolení na římský biskupský stolec jsem využíval všechny volné okamžiky, abych pracoval na této knize.? Během biskupského synodu o Božím Slově ukázaly mnohé příspěvky klíčový význam tohoto papežova díla jakožto vzoru teologického a duchovního čtení evangelií, jako průvodce věřících při setkání ? prostřednictvím evangelií - s Ježíšem, s Ježíšem skutečným, historickým, ve vlastním smyslu slova..(...) Tomu věnuje Benedikt XVI. svou ?dovolenou.? říká otec Federico Lombardi.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.