Moskevský patriarcha na návštěvě Ukrajiny

22.7.2010 

?Síla víry, síla náboženského citu, čistota a přirozenost vyjádření tohoto citu?, to označil za důvody své návštěvy na Ukrajině patriarcha Moskvy a celé Rusi, Kirill. Svou druhou návštěvu v této zemi od svého zvolení hlavou ruské pravoslavné církve zahájil včera v Oděse.
Jde o návštěvu náboženskou, ne politickou, uvedl šéf oddělení pro vztahy mezi církvemi Moskevského patriarchátu Vsevolod Chaplin. Podle něj jde dokonce o víc než návštěvu, protože ?pro patriarchu Kirilla je to návrat domů mezi jeho lid?.
Pro Ukrajinu má tato návštěva moskevského patriarchy, stejně jako ta minulá, zvláštní význam vzhledem k tomu, že zdejší pravoslavná církev je rozdělena: jedna část je spojena s moskevským patriarchátem, druhá s patriarchátem kyjevským a třetí je malá autokefální církev, která je s moskevskou ve sporu.
Návštěva patriarchy Kirilla na Ukrajině potrvá do středy 28. července. Během ní se zúčastní řádného synodu ruské pravoslavné církve, který se bude zabývat vnitřními otázkami. V poslední den své návštěvy bude v monastýru Kyjevskopečerská lávra slavit liturgii, která připomene výročí křtu knížete Vladimíra.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.