Protestantský pastor s bratrem zavražděni v Pákistánu

21.7.2010 

Sedmidenní smutek drží křesťané v pákistánském Faisalabadu na památku protestantského pastora a jeho bratra, zavražděných před dvěma dny. Dva bratři Rashid Emmanuel e Sajid Masih Emmanuel byli zavražděni muslimskými fundamentalisty v neděli u východu ze soudní budovy ve Faisalabadu při návratu z výslechu do vězení.
Oba byli zadrženi před měsícem za údajné držení rouhačských letáků. Podle místních zdrojů měli být v brzké době očištěni od všech obvinění. Rozsudek smrti nad nimi ale mezitím vynesl faisalabadský imán.
Ve všech kostelech se za oběti nenávisti ke křesťanství budou konat zvláštní modlitby, věřící se budou modlit také za mír a obnovu mezináboženského dialogu. Agenturu Fides o tom informoval otec Aftab James Paul, šéf komise pro mezináboženský dialog diecéze Faisalabad. Ten také potvrdil, že v komunitě přetrvává strach, bolest, rozčilení a zklamání.
Podle otce Aftaba islámistické extrémistické skupiny šíří záměrně rouhavý materiál tak, aby jeho šíření mohlo být připsáno křesťanům. A vraždou obou bratrů se snaží podkopat základy dialogu a pokojného soužití mezi křesťany a muslimy. ?Žádáme vládu, aby případ vyšetřila a potrestala viníky. Policie v tomto případě selhala a nedokázala zajistit bezpečí zadržených křesťanů?, připomíná.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.