Zasedá Světová luteránská federace

20.7.2010 

Na pozvání evangelické luteránské církve ve Württembergu dnes začalo v německém Stuttgartu 11. zasedání Světové luteránské federace. Asi tisícovka účastníků během něj reflektuje téma ?Chléb náš ve zdejší dej nám dnes?. Světová luteránská federace sdružuje 140 církví.
Jedním z těch, kdo na zasedání promluví bude ve čtvrtek anglikánský primas Rowan Williams. Minulé zasedání federace se konalo v roce 2003 ve Winnipegu. Jakým směrem se od té doby ubírala její práce představí na tom letošním Mark Hanson, biskup evangelické církve luteránské v Americe.
Jedním z bodů programu je prohlášení adresované mennonitům s žádostí o odpuštění pronásledování anabaptistů ze strany luteránů v 16. století a za jejich doposud platné odsouzení. Předání žádosti se bude konat ve čtvrtek 22. července za přítomnosti delegace Světové mennonitské konference.
Dalšími tématy, kterým se účastníci 11. zasedání Světové luteránské federace budou věnovat, jsou: potravinová bezpečnost, klimatické změny, nezákonný dluh a Aids. Mimo to je na programu volba nového předsedy a členů rady, které je zodpovědná za aktivity v období mezi zasedáními. Zasedání skončí v úterý 27. července.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.