První turecký jezuita

6.7.2010 

V Turecku se konala primice prvního tureckého jezuity otce Antuana Ilgita. Nezapomenutelná událost pro malou křesťanskou komunitu v Ankaře proběhla v kostele svaté Terezie od Dítěte Ježíše. Komunitu tvoří asi stovka z šesti milionů obyvatel turecké metropole, jsou v ní křesťané všech vyznání a v neděli se z nového kněze radovali společně.
Otec Antuan byl vysvěcen minulou sobotu v Římě a první mši svatou se vrátil sloužit do své rodné vlasti. Spolu s ním koncelebrovali dva jezuitští provinciálové: otec Carlo Casalone z Italské provincie a otec Victor Assouad z provincie Blízkého východu, tři jezuité, kteří už v Ankaře působí a ti, kteří na primici přijeli z Itálie, vrstevník, krajan a přítel novokněze - kněz kapucín ze Smyrny. A nechyběl ani apoštolský nuncius v Turecku mons. Antonio Lucibello.

Osmatřicetiletý otec Antuan je turecký občan. Vyrost v Mersin, 25 kilometrů od Tarsu. Ve své první homilii připomněl, že zdejší křesťanskou komunitu poznal před 15 lety. Když skončil univerzitní studia ekonomie a administrativy a nastoupil na vojnu, začal navštěvovat zdejší kostel. ?Setkání s Pánem Ježíšem pro mě bylo odhalením nekonečné lásky, lásky, která mi dala svobodu a pravdu, kterou jsem hledal,? řekl v kázání. Tak otec Antuan, který byl vychován jako muslim, začal objevovat křesťanství a odešel do Itálie, aby se stal knězem. On sám připomíná, že jeho cesta ke křesťanství nebyla převratná, ale dlouhá a trpělivá. ?Moje konverze bylo zdokonalení mé víry. Islámská část mé životní cesty byla velmi důležitá, v islámské víře se mi dal poznat Pán, jediný Bůh. Přiblížil se ke mě tímto způsobem. Nevzdávám se té části mého života, křesťanství je následná etapa, korunování předchozí cesty.?

A jaké má první jezuita tureckého původu plány? V Římě bude pokračovat ve studiu morální teologie se zaměřením na bioetiku. Jeho práce se bude věnovat porovnání turecké bioetiky a magisteria katolické církve v otázkách interrupcí, antikoncepce, umělého oplodnění a využití kmenových buněk. A v budoucnosti se chce vrátit do rodné země jako pastýř tamní komunity.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.