Moskevský patriarchát k novému předsedovi Papežské rady pro jednotu křesťanů.

6.7.2010 

Dialog a spolupráce, to jsou hlavní témata, která zdůrazňuje poselství moskevského patriarchátu mons. Kurtu Kochovi, novému předsedovi Papežské rady pro jednotu křesťanů. Připomeňme, že v úřadu nahradil kardinála Waltera Kaspera, který úřad opustil kvůli dosažení předepsaného věku.
?Doufám - stojí v poselství podepsaném metropolitou Hilarionem, předsedou Oddělení pro vnější vztahy Moskevského patriarchátu ? že se otevřely nové perspektivy spolupráce ku prospěchu obou církví.? Připomíná také, že tento vatikánský úřad hraje už půl století ?významnou roli a definoval způsob dialogu mezi římsko-katolickou církví a ostatními církvemi a křesťanskými společenstvími?. Metropolita Hilarion také připomněl, jak se během let rozvinuly konstruktivní vztahy mezi Ruskou pravoslavnou církví a církví římsko-katolickou.
Poselství zdůrazňuje, že mons. Koch, člen Švýcarské biskupské konference, je známý jako ?horlivý pastýř a uznávaný teolog, usilující o jednotu křesťanů?. Metropolita Hilarion vyjadřuje proto přání, aby mu ?pastorační služba, kterou mons. Koch vykonával ve Švýcarsku v prostředí ekumenického dialogu, pomáhala plnit jeho nový úřad.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.