Benedikt XVI. dnes v Sulmoně uctil ostatky Celestýna V.

4.7.2010 

Spojovat evangelní radikalitu a milosrdenství, to je nauka svatého Celestýna V., kterou Benedikt XVI. připomněl dnes v italské Sulmoně, kam přiletěl dnes ráno na pastorační návštěvu. Papež tu v 10.00 na Garibaldiho náměstí předsedal eucharistické bohoslužbě. Při homilii zdůraznil svatost papeže-poustevníka a jeho pastorační plodnost. Připomněl církvi, že o evangeliu musí odvážně svědčit také v dobách pronásledování. Varoval před přílišnou starostlivostí, místo ní je potřeba svěřit se do Otcovy Prozřetelnosti. Vyzval také ke zvláštní pozornosti a péči o nemocné, jak na těle, tak na duchu. Toto byly také rysy krátkého pontifikátu Celestýna V. a jsou to rysy misijní činnosti církve v každé době.

Benedikt XVI. také připomněl všechny, které v Abruzzu postilo loni v dubnu zemětřesení a kteří ještě dnes žijí v obtížných podmínkách, protože při něm přišli o blízké, o domov či o práci. Sulmona sice narozdíl od Aquily a Onny nemusela oplakávat mrtvé, ale zdejší lidé zažili strach a obtíže. „Přišel jsem sdílet vaše radosti a naděje, únavu a nasazení, ideály a touhy - řekl papež. Vím dobře, že ani v Sulmoně nechybějí obtíže, problémy a obavy.“

Benedikt XVI. ujistil o svých modlitbách a doporučil zachovávat lidské a křesťanské hodnoty, které jsou tak hluboce zakořeněné ve víře a dějinách tohoto krásného kraje.

Pak připomněl některé lokality spojené se životem Pietra da Morrone, poustevníka, který se stal papežem se jménem Celestýn V., po pěti měsících pontifikátu rezignoval, byl uvězněn a nakonec po dvou letech ve vězení i zemřel. Papež připomněl horu Morrone, kde vedl po mnoho let světec poustevnický život, poustevnu svatého Honoria, kde se dozvěděl o svém zvolení na Petrův stolec, jeho papežskou korunovaci v bazilice Collemaggio v Aquile. V této bazilice byl Celestýn V. také pohřben. A jeho ostatky odsud byly do Sulmony přeneseny po loňském zemětřesení. A tak se právě v tomto městě letos konají oslavy 800 let světcova narození.

Svatost nikdy neztratí na přitažlivosti, neupadne v zapomnění, nevyjde z módy. Naopak, s postupujícím časem zazáří s ještě větším jasem, a vyjádří tak věčnou touhu člověka po Bohu - řekl Benedikt XVI.

Po mši svaté se na Garibaldiho náměstí konala také polední modlitba Anděl Páně. Před ní se Benedikt XVI. k věřícím jako obvykle obrátil krátkou promluvou.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy před Anděl Páně najdete ZDE

Po skončení mše svaté Benedikt XVI. poobědval v Kněžském domě s biskupy Abruzza. Tento Kněžský dům, kde jsou ubytováni staří a nemocní kněží, byl právě dnes inaugurován po restauračních pracích a nese jméno Benedikta XVI.
V 16.45 se pak konalo v katedrále v Sulmoně setkání Svatého otce s mladými, k tomu se vrátíme v našem zítřejším pořadu, a v podvečer se vrátil do Vatikánu.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.