Raffaellovy gobelíny budou k vidění na podzim v Londýně

3.7.2010 

Ve středu 14. července bude ve Vatikánských muzeích představena výstava ?Raffaello ? kresby a gobelíny ze Sixtinské kaple?, která se bude konat ve Victoria and Albert Museum v Londýně od 8. září do 17. října v souvislosti s návštěvou Benedikta XVI. ve Velké Británii. Ve Vatikánských muzeích výstavu 14. července představí jejich ředitel prof. Antonio Paolucci.

Překrásné gobelíny zhotovené v dílně vlámského mistra Pietera van Aelste v Bruselu a Raffaellovou rukou malované kresby, které byly jejich předlohou, budou konečně k vidění na jedné výstavě. Vatikánská muzea a Victoria and Albert Museum ji připravily společně k apoštolské návštěvě ve Velké Británii, která se bude konat od 16. do 19. září.
Vystavené gobelíny pocházejí ze dvou sérií uchovávaných ve Vatikánu. Představují životy svatých Petra a Pavla a byly vyrobeny ve Flandrech na zakázku papeže Lva X., který si přál přidat ke freskám ze Starého zákona a evangelií, vyhotoveným Michelangelem, scény ze Skutků apoštolů, které by ještě více zdobily Sixtinskou kapli při slavnostních obřadech.
Díla byla vystavena poprvé v roce 1531 za pontifikátu Klementa VII., ale jejich současné umístění v Galerii gobelínů sahá do roku 1838. Mimo tyto vatikánské série existují další dvě: jedna úplná v Knížecím paláci v Mantově a druhá nekompletní v Urbinu, Raffaellově rodném městě.
Desítka vystavených kreseb, které Raffaello namaloval akvarelem a temperami jako předlohu pro gobelíny, jsou od roku 1623, kdy je získal syn anglického krále Jakuba I. Stuarta, uchovávány v Londýně.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.