Z Říma si každý odváží ? kousek víry ?

1.7.2010 

říká arcibiskup Duka po převzetí pallia

Jak jsme vás již informovali, včerejší generální audience Svatého otce se zúčastnil také nový pražský arcibiskup Dominik Duka, který z rukou Benedikta XVI. v úterý o slavnosti svatých Petra a Pavla, přijal pallium. Na svatopetrském náměstí s arcibiskupem Dukou natáčel Milan Glaser.

Otče arcibiskupe, přijel jste do Říma potvrdit své společenství s Petrovým nástupcem symbolickým obřadem převzetím pallia.
Co všechno jste si s sebou přinesl?

?Pro mne byla tato cesta do jisté míry jakousi možností poděkovat Svatému otci, ale rovněž tak příležitostí, v níž si zde, na tomto místě, chci hlouběji uvědomit poslání pražského arcibiskupa v tom smyslu, že církev i u nás bude církví, která dýchá jednotou celosvětové církve. A to bylo možné prožít při včerejší bohoslužbě, kdy už jen celkový počet arcibiskupů, ale i samotná návštěva baziliky ukázaly, že už nejsme církví evropskou, ale jsme skutečně církví světovou, která má v sobě dynamiku mladých národů Afriky, Asie, ale především latinské Ameriky.?

A co si odtud odnášíte?

?Říká se, že z Říma si každý odváží ? kousek víry ?, což je taková duchovní vzpruha a upevnění v rozhodnutí skutečně pracovat v duchu církve, protože zde jsou přítomny dějiny církve. Dnes si připomínáme římské prvomučedníky a v tom je pro křesťany nejenom u nás doma, ale vůbec určitá výzva. Domnívali jsme se, že v 21. století vstoupíme do světa, který bude svobodný a který bude světem míru a tolerance a jsme svědky opaku. Nejenom hrozby terorismu a obrovských napětí a disproporcí v oblasti lidských práv a v oblasti hospodářské, ekonomické. Víme, že více než jedna miliarda lidí hladoví, jak si zde můžeme uvědomit při pohledu na budovu FAO, ale současně si také uvědomujeme, že existuje určité napětí, jež se projevuje jasnými prvky antikřesťanství a antiklerikalismu, což jsou určité výzvy, které je zapotřebí přijmout. Nikoli, ovšem přijmout zbraně protivníka, ale žít křesťanství, žít církev i v naší zemi v tomto duchu.?

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.